Mainos

Kunnon rytinän jälkeen: Synkin päivä neljään vuoteen jätti jälkensä Wall Streetille

Kiinan keskuspankin ilmoitus koronlaskusta ei vakuuttanut sijoittajia Yhdysvalloissa.

Kiina kertoi eilen laskevansa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikköä. Ekonomistien mielestä tämä oli merkki siitä, ettei Kiinan keskusjohtoinen hallitus anna markkinoiden romahtaa. Ratkaisu ei kuitenkaan riittänyt vähentämään markkinoiden pelkoa Kiinan ja maailman talouskasvun hidastumisesta.

Keskeiset indeksit Yhdysvalloissa päätyivät miinukselle, vaikka muualla maailmassa Kiinaa ja Japania lukuun ottamatta pörssikäyrät kääntyivät eilen jo ylämäkeen.

Esimerkiksi Euroopassa nähtiin eilen jo useamman prosentin nousuja. 

S&P päätyi 1,4 prosenttia pakkaselle, vaikka osakkeiden arvo oli vielä alkukaupassa lähes kolmen prosentin nousussa. Dow Jones sulkeutui 1,3 prosentin ja Nasdaq 0,4 prosentin alamäessä alkukaupan parin prosentin noususta huolimatta.

Innostus kääntyi pörssipäivän loppua kohden epävarmuudeksi. Sijoittajia näyttää painavan huoli siitä, että vaikka Kiinan keskushallinto voi toimillaan piristää osakemarkkinoita, maan reaalitalouden ongelmat voivat vaikuttaa suoraan maailmantalouteen, kun esimerkiksi raaka-aineiden kysyntä voi heiketä.

– Viime päivien tapahtumat ovat osoittaneet, että maailmantaloudessa on paljon suuria riskejä. Meidän kaikkien pitää olla huolissamme siitä, mitä Kiinassa tapahtuu, sanoi Britannian valtiovarainministeri George Osborne.

Vilkasta kaupankäyntiä

Wall Streetillä näkyi epävarmuus, kun osakkeilla käytiin päivän aikana paljon kauppaa. Moni sijoittaja ei halunnut pitää osakkeitaan yön yli ja odottaa mahdollisia uusia huonoja uutisia Kiinasta. Shanghain pörssissä osakekurssit sukelsivat vielä eilenkin 7,6 prosenttia maanantain pohjalukemien jälkeen.

Kyseessä oli jo kuudes peräkkäinen laskupäivä Yhdysvaltojen pörsseissä. Maanantai oli Wall Streetillä synkin päivä neljään vuoteen.

– Ihmiset ovat edelleen hermostuneita. Kukaan ei halua vain istua paikoillaan ja odottaa, mitä tuleman pitää, sanoi yhdysvaltalaismeklari Paul Nolte.

Vaikka pahimman pörssisyöksyn uskotaan olevan tältä erää ohi, Kiinan tilanne herättää monia kysymyksiä.

– Tällaiset suuret romahdukset ovat aiemminkin toimineet varoituksina globaalista taantumasta. Kun pidetään mielessä, kuinka hauraita monien maiden taloudet yhä ovat, olisi lapsellista ajatella, ettei sama voisi tapahtua uudestaan, sanoo Craig Erlam valuuttasiirtoja tekevästä Oandasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.