Mainos

Analyytikko: Markkinoilla ilmassa toipumisen merkkejä

Markkinoilla on alkanut näkyä pieniä toipumisen merkkejä pörssiromahduksen jälkeen, sanoo Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.

Kiinan pörsseissä tilanne on tasaantunut jonkin verran alkukaupan syöksyn jälkeen, ja esimerkiksi Yhdysvaltojen osakefutuurit ovat parin prosentin nousussa.  

Myös Tokion pörssi on kääntynyt plussalle, vaikka osakkeet sukelsivat kaupankäynnin alettua. Taiwanissakin pörssi on muutaman prosentin nousussa.  

Von Gerichin mukaan eilinen pörssiromahdus oli niin raju, että osakekurssit alkavat hiljakseen tasoittua.  

– Alkuyön pohjista on noustu jonkin verran ylöspäin. Näyttää valoisammalta kuin aiemmin muttei vieläkään hyvältä, von Gerich sanoo.  

Eilen markkinoilla alkoi paniikki, kun Shanghain pörssin kurssit syöksyivät 8,5 prosenttia, mikä oli suurin päiväpudotus sitten helmikuun 2007. Syöksy levisi kaikkialle Aasian pörsseihin, Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja myös Latinalaiseen Amerikkaan.  

Paniikin takana on Kiinan heikko talouskehitys, joka on heiluttanut maan arvopaperimarkkinoita jo kesäkuusta lähtien. Kiina julkaisi perjantaina teollisuustuotantolukunsa, jotka olivat heikommat kuin kertaakaan yli kuuteen vuoteen.

Kiina voi puuttua markkinoihin

Nordean Von Gerich arvioi, että suurin lasku saattaa olla jo nähty ja pörssipäivä voi päättyä jopa plussan puolella. Hän kuitenkin lisää, että epävarmuus markkinoilla on nyt hyvin suuri.  

– Ei tässä rauhallista päivää ole tulossa.

Pääanalyytikon mukaan Kiinassa on ollut selkeä linja siitä, ettei markkinoiden anneta romahtaa eikä kasvun pysähtyä edes lyhyeksi aikaa.

Kiinan keskusjohtoisella hallituksella on useita keinoja puuttua markkinoiden toimintaan. Se voi esimerkiksi vaikuttaa pörssikursseihin ostamalla kiinalaisyhtiöiden osakkeita tai kieltää osakkeiden myynnin suurilta omistajilta. Markkinoilla odotettiin Kiinalta jo viikonloppuna järeitä toimia, mutta niitä ei nähty.

– Korjausliikkeen pitää olla jatkossa suurempi.  

Von Gerich sanoo, että tilanne on piensijoittajan näkökulmasta vaikea, koska pörssikurssien heilahtelut ovat niin rajuja. Ostojen ajoittaminen on haastavaa, koska osakkeiden arvo voi muuttua hyvinkin nopeasti.

– Fiksua voi olla hajauttaa ostoja.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.