Kunnat ahdingossa: veroprosentin nostamista uumoillaan kymmenissä eri kunnissa: "Kuluvana vuonna 88 kuntaa on hakenut hankinnanvaraista avustusta"

Kuntaliitossa arvioidaan, että 70-80 kuntaa joutuu kiristämään verotustaan tämän syksyn aikana 2:07

Kuntaliitossa arvioidaan, että 70-80 kuntaa joutuu nostamaan veroprosenttiaan ensi vuoden alussa. Myös YT-neuvottelut koskevat jo kymmeniä kuntia ja lisää on tulossa.

Verokorttiuudistus supistaa kuntien tämän vuoden verokertymää sadoilla miljoonilla euroilla ja siirtää rahojen saantia ensi vuoden puolelle.

Vantaalla verotulojen vajaus on 30 miljoonaa suhteessa talousarvioon. Luku vastaa kahta uutta koulua tai neljää päiväkotia. Samaan aikaan asukasluvun kasvu näkyy investointipaineena.

– Koko kuntatalouden tilastojen mukaan alkuvuonna investoinnit ovat kasvaneet 22 prosenttia. Se on todella paljon, sanoo Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Asiantuntijan mukaan kuntatalous elää nyt yhtä historiansa vaikeimmista ajoista, sillä esimerkiksi valtionosuuksista on leikattu.

– Kuluvana vuonna 88 kuntaa on hakenut harkinnanvaraista avustusta, Punakallio kertoo.

Verokorttiuudistus hankaloittaa myös kuntien taloutta

Kuntaliiton arvion mukaan kunnille kertyy verotuloja vuoden loppuun mennessä 600-700 miljoonaa euroa arvioitua vähemmän.

Verotulot siirtyvät osittain ensi vuoden puolelle ja tähän syynä on verokorttiuudistus. Uudistus näkyy niin, että alkuvuoden aikana ennakonpidätykset ovat pysyvästi normaalia pienempiä. Kertymävaje korjaantuu siis ensi vuoden aikana, mutta ensi vuosi jättää ennakot vastaavasti alemmalle tasolle. Kunnissa tilannetta on seurattu järkyttyneinä.

– Suhteessa kevään kuntatalousohjelmaan on tiputtu 900 miljoonaa euroa alaspäin, Punakallio kertoo.

Kuntaliitossa yleistuntuma on se, että kaikki paitsi Helsinki ja Inari ovat vaikeuksissa. Punakallio odottaa yt-rumban jatkuvan.

– Tämän vuoden aikana meidän tietoon on tullut, että noin 30 kunnassa on käynnistetty yt-neuvottelut ja todennäköisesti tuo summa vielä kasvaa.

Tämä tarkoittaa sitä, että pienempi porukka tekee entistä enemmän töitä.

Kyllä minun mielestäni näin tapahtuu, Punakallio sanoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat