Mainos

Kunnanvaltuutetulle sakot kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Kontiolahtelainen kunnanvaltuutettu Mika Hiltunen (ps.) tuomittiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa tänään vajaan kahden tuhannen euron sakkoihin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Tuomio tuli somaleita solvaavasta ja panettelevasta sekä ihmisarvoa loukkaavasta Facebook-kirjoittelusta.

Hiltunen kirjoitti, että erityisesti somalit syyllistyvät henkilöön kohdistuviin rikoksiin ja elävät oikeudettomasti sosiaaliturvajärjestelmän antamilla rahoilla. Hiltunen kirjoitti viime tammikuussa myös, että sosiaalipummit raiskaavat ja hakkaavat joutessaan ihmisiä ja käytti tässä yhteydessä heistä somalit -nimitystä.

Oikeus määräsi Hiltuselle 30 päiväsakkoa, yhteensä 1980 euroa. Hiltunen ilmoitti istunnon jälkeen ettei valita tuomiosta.

Syytettä ajoi Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Motiivina rikosten vähättely

Hiltunen kiisti oikeudessa syytteen, mutta myönsi kirjoittaneensa syyttäjän valitsemat viestit . Hän korosti oikeudessa vain osallistuneensa pakolaisia ja ulkomaalaisia koskeneeseen keskusteluun, jossa arvioitiin heidän osuuttaan rikoksentekijöinä. Hiltusen mielestä kirjoittelu oli sallittua sananvapauden perusteella.

Syyttäjän mukaan Hiltusen kirjoittelu syyllisti somaleja kansanryhmänä.

Hiltusen mukaan kirjoittamisen motiivina oli keskustelupalstalla esitetty vähättely tutkimuksesta, jonka mukaan ulkomaalaistaustaiset henkilöt syyllistyvät rikoksiin suomalaisia useammin.

– Kaikki väärinkäyttäjät ottaa päähän. Tässä kirjoittelussa oli kysymys näistä rikoksista, ei ihmisten alkuperästä, Hiltunen selitti oikeudessa.

Mainitsi somalit ensimmäisenä

Oikeudessa Hiltunen myönsi käyttäneensä ensimmäisenä kirjoittajana viestiketjussa somalit -sanaa.

– Olin varmaan siinä ensimmäinen, mutta siellä oli aiemmin kirjoitettu jo afrikkalaisista, Hiltunen vastasi oikeuden puheenjohtajan kysymykseen.

Hiltunen perusteli sanavalintaansa sillä, että eräs hänen tuttavansa oli joutunut uutena vuotena somaleiden pahoinpitelemäksi ja se tapaus oli hänellä silloin muistissa.

Hiltusen avustaja korosti oikeudessa, että hänen päämiehensä kirjoittelussa ei ollut mukana tahallisuutta. Hän vain osallistui jo aiemmin käynnistyneeseen keskusteluun, avustaja huomautti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.