MTV-kysely: Puolet suomalaista vastusti kuntavaalien siirtoa ennen kuin siitä päätettiin – päätös kuitenkin lisäsi kansan mielenkiintoa äänestää

2:05
Näin mielenkiinto äänestämistä kohtaan on muuttunut – katso Uutisaamun raportti tästä.

MTV Uutisten teettämä kysely kertoo, että yli 60 prosenttia suomalaisista pitää vaalien siirtämistä oikeana päätöksenä. Kysely tehtiin maanantaina ja tiistaina, kun vaalien siirtopäätös oli tehty lauantaina.

Juuri ennen siirtopäätöstä MTV Uutiset ehti tehdä kyselyn siitä, kannattavatko vai vastustavatko suomalaiset vaalien siirtämistä. Kyselyvastauksia ei ehditty julkaista ennen kuin päätös vaalien siirtämisestä tuli.

Päätöksentekopäivää edeltävänä päivänä tehdyssä kyselyssä puolet suomalaisista vastusti vaalien siirtämistä, ja 36 prosenttia kannatti vaalien siirtämistä.

Nopea sopeutuminen tehtyy päätökseen kertoo kuntatutkijan mielestä suomalaisesta käytännöllisyydestä.

– Kun koronatilanne huononi ja päätös siirtämisestä tehtiin, ihmiset toipuivat siitä nopeasti ja alkoivat ajatella, että varmaan tämä on hyvä, sanoo Jenni Airaksinen Tampereen yliopistosta.

Kyselyssä selvitettiin myös, miten koronatilanne vaikuttaa aikeisiin äänestää näissä siirretyissä vaaleissa. 73 prosenttia vastaajista ilmoittaa, ettei koronatilanne vaikuta asiaan mitenkään. 11 prosenttia kertoo, että koronatilanne saa heidät epäröimään.

Mielenkiintoinen havainto on, että kahdeksan prosenttia suomalaisista kertoo koronan lisänneen heidän intoaan äänestää kesäkuulle siirtyneissä kuntavaaleissa. Tutkija näkee äänestysinnon nousemiselle selkeän selityksen.

– Tällaisen kriisin aikana ihmiset näkevät, kuinka paljon kunnissa ja alueilla tehdään arkeen vaikuttavia päätöksiä, sanoo kuntatutkija Airaksinen. 

Hallituksen kannattajat myötämielisimpiä siirrolle

Kun vastauksia tarkastellaan vastaajien ilmoittaman puoluekannan valossa nähdään, että myötämielisimmin siirtopäätökseen suhtautuvat RKP:n kannattajat. Päätös henkilöityi oikeusministeri Anna-Maja Henrikssoniin, joka on myös RKP:n puheenjohtaja. 

Myös SDP:n ja Vasemmistoliiton kannattajien suuren enemmistön mielestä siirtopäätös oli oikea. Kun päätös tehtiin sen taakse asettuivat kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset.

Kyselyaineistossa neljännes perussuomalaisten kannattajista kuitenkin pitää siirtopäätöstä oikeana. Kokoomus kannatti siirtoa, mutta vain alle puolet kyselyyn vastanneista kokoomuksen kannattajista pitää siirtopäätöstä oikeana.

– Ei tämä siirto ainakaan hallituksen kannatusta kovin paljon syö, summaa Airaksinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja