Kuninkaallisten häiden ainoa suomalaisvieras: Ainutlaatuiset juhlat tulossa

Suomen suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi pääsee seuraamaan vihkitilaisuutta aitiopaikalta.

Perjantai 29. huhtikuuta on ikimuistoinen päivä paitsi prinssi Williamille ja Kate Middletonille myös Suomen suurlähettiläälle. Tuolloin Ison-Britannian tuleva kuningaspari saa toisensa miljardien tv-katsojien ja tuhatpäisen vierasjoukon edessä.

Westminster Abbeyn vihkikirkossa ikimuistoista tilaisuutta todistaa myös Suomen suurlähettiläs Pekka Huhtaniemi, jolle posti toi himoitun kutsun maaliskuun alussa.

MTV3.fin Viihdeuutisten erikoishaastattelussa suurlähettiläs tunnustaa olleensa otettu kutsusta ja odottavansa innolla historiallisia juhlallisuuksia.

– Kyllähän luvassa on varsinainen megatapahtuma, jollaista ei kohdalleni varmaan toista osu suurlähettiläskauteni aikana. Kyseessä on ainutlaatuinen tapahtuma, jota seuraa yli miljardi ihmistä maailmanlaajuisesti, suurlähettiläs kertoo työpaikaltaan puhelimitse.

Puolisot mukana juhlallisuuksissa

Huhtaniemi pääsee seuraamaan vihkitilaisuutta aitiopaikalta, sillä diplomaatit istuvat kirkossa aivan alttarin läheisyydessä, sen oikealla puolella.

Kutsun mukana tulleen pukukoodin mukaisesti Huhtaniemi pukee ylleen morning dressin eli saketin. Suurlähettiläs kertoo naurahtaen saketin kuuluvan diplomaattien pukuvarastoon, joten vaateostoksille ei tarvinnut lähteä häiden vuoksi.

Westminster Abbeyn rajallisten tilojen vuoksi diplomaattien puolisot eivät saaneet kutsua kirkkoon.

– Vaimon ensireaktio oli vallan murheellinen, mutta onneksi puolisot on kutsuttu ulkoministeriön järjestämään juhlatilaisuuteen, suurlähettiläs kertoo.

Suurlähettilään ja vaimon osalta juhlallisuudet alkavat perjantaiaamuna jo puoli yhdeksältä, kun kutsun saaneet suurlähettiläät kokoontuvat sovittuun paikkaan, josta heidät kuljetetaan myöhemmin Westminster Abbeyyn. Puolisoiden juhlallisuudet jatkuvat taas Ison-Britannian ulkoministeriön järjestämällä juhlatilaisuudella Lancaster Housessa. Kirkonmenojen jälkeen diplomaatit palaavat Lancaster Houseen, jossa tilaisuutta isännöi ulkoministeri William Hague.

Ulkoministeriön järjestämän tilaisuuden jälkeen suurlähettiläspari palaa virka-asunnolleen, jossa he tapaavat suomalaistoimittajia. Illaksi on luvassa yksityistä ohjelmaa omien vieraiden kanssa.

– Olemme kutsuneet vieraita niin Suomesta kuin Oslosta. Jatkamme iltaa yksityisesti, suurlähettiläs kertoo.

Häälahjana pienimuotoinen hyväntekeväisyyslahjoitus

Hääpari ei ole toivonut häälahjoja, vaan on pyytänyt vieraitaan lahjoittamaan rahaa tietyille hyväntekeväisyysjärjestöille.

– Päätimme vaimon kanssa lahjoittaa rahaa Afrikan norsujen, sarvikuonojen ja tiikereiden suojelemiseksi perustettuun säätiöön, Huhtaniemi kertoo.

Kuninkaalliset häät ovat saaneet Iso-Britannian viranomaiset kiristämään turvatoimet äärimmilleen. Myös suurlähettiläs Huhtaniemi toivoo häiden sujuvan ongelmitta, jotta hääpari saisi nauttia suuresta päivästään ilman vastoinkäymisiä.

– Lontoon kaduille odotetaan jopa puolta miljoonaa katsojaa. Kyllä täällä häähumu on jo täysin valloillaan, Buckinghamin palatsin ja kirkon edessä on ollut jo useita päiviä ihmisiä telttamajoituksessa, Huhtaniemi sanoo.

(MTV3–ANN-MARI LEINONEN)

Lue myös:

    Uusimmat