Mainos

Kuningattaren puuttuminen päivänpolitiikkaan todella poikkeuksellista – brittipoliitikot: "Perustuslaillinen skandaali"

6:01
MTV Uutisten ulkomaankirjeenvaihtaja kommentoi MTV Uutiset Liven lähetyksessä Iso-Britannian tilannetta.

Keskiviikko oli jälleen yksi niistä päivistä, jolloin harva jos kukaan tiesi, mitä brexitissä seuraavaksi tapahtuu. Useissa arvioissa oltiin yhtä mieltä siitä, että ainakin Britannian EU-ero ilman sopimusta ja ennenaikaiset parlamenttivaalit olivat nyt paljon aiempaa todennäköisempiä.

Yllä olevalla videolla MTV Uutisten ulkomaankirjeenvaihtaja Mirja Kivimäki kommentoi kuningattaren mukaan vetämistä päivänpolitiikkaan ennenkuulumattomaksi.

Pääministeri Boris Johnsonin ilmoitus parlamentin uuden istuntokauden aloituksen lykkäämisestä 14:nteen lokakuuta saakka sai opposition ja monet konservatiivitkin haukkomaan henkeään. Kansanedustajille jää vain reilut kaksi viikkoa aikaa tehdä jotain ennen mahdollisen kovan brexitin toteutumista.

Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow ja konservatiivien entinen valtiovarainministeri Philip Hammond puhuivat "perustuslaillisesta skandaalista".

– On ilmiselvää, että tarkoituksena on estää parlamenttia keskustelemasta brexitistä ja suorittamasta velvollisuuttaan maan suunnan määrittämisessä, Bercow sanoi.

Johnsonin mukaan asia ei ole suinkaan näin. Hänen mielestään parlamentilla on runsaasti aikaa keskustella brexitistä lokakuun loppupuolella.

Muissa opposition kommenteissa Johnsonia kutsuttiin muun muassa "diktaattoriksi", joka on julistanut sodan parlamentille. Osa uhkasi, että heidät pitää kantaa ulos parlamentista väkisin.

Uudet vaalit liian myöhään?

Alahuone palaa kesäistuntotauolta ensi tiistaina. Johnsonin tempusta järkyttynyt opposition työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn viestitti aikovansa ryhtyä heti puuhaamaan epäluottamuslauseäänestystä pääministerin kaatamiseksi.

Yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta arvioi Johnsonin hallituksen varautuneen mahdollisuuteen.

– Se toteaa, että jos tällainen epäluottamuslause tulisi, he pitäisivät huolen siitä, etteivät vaalit toteudu ennen marraskuun alkua, jolloin tämä instrumentti muuttuisi turhaksi brexit-prosessin kannalta, Miettinen sanoo.

Hänen mukaansa Johnsonin strategia estää parlamentin osallistuminen keskusteluun on kuitenkin hyvin riskialtis.

– Parlamentaarisen perinteen mukaisesti hallituksen pitäisi nauttia parlamentin luottamusta eikä toisin päin, hän huomauttaa.

Rinne: Sekavalta näyttää

Parlamentin alahuone olisi normaalistikin pitänyt taukoa syys-lokakuussa puoluekokousten aikana, mutta ei läheskään nyt päätetyn pituista. Kuningatar hyväksyi odotetusti pääministerin asiaa koskevan pyynnön, vaikka monet oppositiojohtajat kertoivat kirjoittaneensa monarkille huolistaan ja pyytäneensä tältä pikaista tapaamista.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Britannian ja pääministeri Johnsonin toiminta on hyvin ristiriitaista. Rinne arvioi sopimuksettoman brexitin riskin kasvaneen keskiviikon päätöksen myötä.

EU-puheenjohtajamaan pääministerinä Rinne on tarjonnut apuaan brexit-umpisolmun ratkaisemiseksi, mutta hän sanoo tällä hetkellä odottavansa, millaisia yhteydenottoja Britanniasta tulee.

– Tällä hetkellä tilanne näyttää sen verran sekavalta, että täytyy odottaa sen selkiytymistä Britannian päässä ennen kuin voin nähdä, että jotakin auttaa voisin.

Markkinoilla punnan kurssi laski Johnsonin ilmoituksen jälkeen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sen sijaan ei ennustanut menestystä yrityksille kaataa pääministeri.

– Boris on juuri sitä, mitä Britannia (UK) on kaivannut, Trump kehui Twitterissä.

Jutta päivitetty klo. 20.36: Lisätty viittaus MTV Uutiset Liven videoon.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja