Harryn ja palatsin välirikko syvenee – brittihovi kieltäytyi kylmästi prinssille tärkeän pyynnön toteuttamisesta

8:03
Megxit puhuttaa yhä – paljastaako kohukirja syyn Harryn ja Meghanin hovista lähdölle?

Kuninkaallisen perheen velvollisuudet taakseen jättäneen prinssi Harryn ja brittihovin välit viilenevät lähteiden mukaan alinomaa. 

Iso-Britanniassa järjestettiin marraskuun ensimmäisen viikonlopun aikana erilaisia tilaisuuksia liittyen keskiviikkona 11. marraskuuta vietettävään Remembrance Day -päivään, joka on ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivä. Nykyään päivä on kaikkien kaatuneiden sekä veteraanien muistopäivä. 

Brittihovin kuninkaalliset velvollisuudet taakseen jättänyt prinssi Harry oli lähteiden mukaan esittänyt hoville pyynnön, että hänen puolestaan olisi laskettu seppele kaatuneiden muistohaudalle Remembrance Sundayn juhlallisuuksien aikana, jota vietetään Iso-Britanniassa marraskuun toisena sunnuntaina. 

Buckinghamin palatsi kuitenkin kieltäytyi Yhdysvalloissa asuvan Harryn pyynnöstä vedoten siihen, ettei Harry enää edusta virallisesti kuninkaallista perhettä. Lähteiden mukaan Harryn isoäiti kuningatar Elisabet ei ollut tietoinen pojanpoikansa pyynnöstä. Harryn isoveli prinssi William ja isä prinssi Charles laskivat tilaisuudessa omat seppeleensä muistohaudalle. Samana päivänä Harry ja hänen vaimonsa herttuatar Meghan laskivat kukkia sekä seppeleen samana päivänä losangelesilaisella hautausmaalla kahden Kansainyhteisön sotilaan haudoille. 

Päätös on epäilemättä ollut Harrylle karvas niellä, sillä hän itse oli armeijassa kymmenen vuoden ajan. Harry on sotilasarvoltaan kapteeni ja hän oli armeijauransa aikana kahdella komennuksella Afganistanissa. Harry myös loi vuonna 2014 alkunsa saaneen Invictus Games -tapahtuman, jossa haavoittuneet veteraanit kilpailevat erilaisissa urheilulajeissa. 

Harryn ja Meghanin vierailu Remembrance Sundayn aikana hautausmaalla Los Angelesissa on herättänyt paljon keskustelua, niin kritiikkiä kuin kehujakin, sosiaalisessa mediassa. Joidenkin Twitter-kommentoijien mukaan herttuaparin tapa esitellä hautausmaavierailuaan on ollut kyseenalainen. Harry ja Meghan julkaisivat itse itsestään otetut kuvat hautausmaalta. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– On jotain todella mautonta, että prinssi Harry ja Meghan vierailivat hautausmaalla Kaliforniassa valokuvaajan kanssa, joka vain sattui olemaan siellä, varmistamassa, että he pääsevät myös mukaan toimintaan. 

Toiset kommentoijat ovat kiitelleet Harrya siitä, ettei hän ole täysin vieraantunut vanhasta elämästään ja velvollisuuksistaan. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Niiden, ketkä elävät vapaudessa, tulee kunnioittaa niitä, jotka auttoivat suojelemaan sitä. Ei tarvita fanfaareja tai seremonioita, vain kiitollinen sydän. Prinssi Harryn omistautuneisuus armeijayhteisölle on niin vilpitöntä, niin totta. Ja olen varma, että he tietävät sen myös.

Harry ja Meghan vetäytyivät kuninkaallisista velvollisuuksistaan ja elämästään keväällä 2020 ja muuttivat vuoden ikäisen esikoisensa Archie Harrisonin kanssa Yhdysvaltoihin. Tällä hetkellä he asuvat Kaliforniassa. 

Hovista vetäytymisen myötä Harrylta vietiin hänen sotilasarvonsa, mikä oli vuoden 2020 kesällä julkaistun Finding Freedom -teoksen mukaan Harrylle erityisen kova paikka. 

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja