Kuningas Charlesin odotetaan jatkavan äitinsä perinnettä kuningatar Elisabetin kuoleman vuosipäivänä – kysymysmerkkinä jälleen Harry ja Meghan

"Kuningatar on ollut läsnä koko elämäni"– Elisabetin hautajaispäivä oli briteille täynnä tunteita 2:12
"Kuningatar on ollut läsnä koko elämäni" – Elisabetin hautajaispäivä oli briteille täynnä tunteita

Hovin tiedottajan mukaan kuninkaalliset eivät järjestä kuningatar Elisabetin kuolinpäivänä virallista muistotilaisuutta. Kuningas Charlesin odotetaan muistavan edesmennyttä äitiään tämän luoman perinteen tavoin.

Perjantaina 8. syyskuuta tulee kuluneeksi päivälleen vuosi siitä, kun kuningatar Elisabet  menehtyi. Elisabet kuoli 96-vuotiaana hänelle rakkaassa Balmoralin linnassa Skotlannissa. Kuningattaren elämän viime hetkillä hänen rinnallaan olivat hänen kaksi vanhinta lastaan Charles  sekä Anne

Charlesista tuli välittömästi kuningas äitinsä kuoleman jälkeen.

Kuoleman vuosipäivän lähestyessä on myös kiivastunut keskustelu siitä, kuinka kuninkaallisen perheen jäsenet aikovat muistaa edesmennyttä kuningatarta. Kuninkaallisen perheen tiedottaja ilmoitti elokuussa, ettei Elisabetin kuolinpäivänä tulla hovin puolesta järjestämään julkista tilaisuutta, eikä tuolloin ainakaan kuninkaallisella perheellä ollut laajempia suunnitelmia sen suhteen, että he kerääntyisivät kokoon yksityisesti. 

Kuningas Charlesin kerrotaan aikovan viettää syyskuun kahdeksannen päivän "rauhassa ja yksityisesti", reflektoiden sen hetken vuosipäivää, jolloin hänen äitinsä kuoli sekä jolloin hänestä tuli kuningas. 

Kuninkaallisen ydinperheen jäseniä on vuosipäivän aikaan Balmoralin linnassa, jossa Elisabet menehtyi ja jossa monarkki perinteisesti vietti kesälomaansa – samaa perinnettä on jatkanut myös Charles puolisonsa kuningatar Camillan  kanssa. 

Charles seuraa tiettävästi äitinsä kuolinpäivänä tämän omaa perinnettä. Kuningatar Elisabet tapasi viettää oman isänsä kuolinpäivän yksityisesti, aina pyhittäen sen vapaaksi ilman ohjelmaa tai virallisia työtehtäviä. Elisabet tapasi viettää päivän Sandringhamin kartanossa ja syvästi uskonnollisena ihmisenä käydä tuolloin kirkossa. 

Grant Harrold, joka on Charlesin ja Camillan entinen hovimestari, on kertonut, että kaikkien kuninkaallisten merkkipäivien ensimmäinen muistopäivä on kuninkaallisille varsinkin erittäin tärkeä. 

Kuningasparin ei odoteta osallistuvan mihinkään mahdollisiin tapahtumiin, joilla kunnioitetaan vuosi sitten kuollutta kuningatarta. Hovin virallisilla kanavilla tullaan kuitenkin varmasti jollain tavalla muistamaan Elisabetia heidän nimissään. Grant ei ihmettelisi, vaikka Charles ja Camilla sekä muita kuninkaallisen perheen jäseniä kävisi kirkossa Elisabetin kuolinpäivänä tämän tapaan. 

– Uskon tästä tulevan perheelle päivä, jolloin he ovat yhdessä perheenä ja voivat pohdiskella sekä muistella. Kuningas ei tule pitämään puheita sinä päivänä, sillä he ovat yksityinen perhe kun kyse on tällaisista asioista. Kuitenkin kannattaa pitää silmällä heidän sosiaalisen median kanaviaan, sillä siellä jaetaan todennäköisesti kunnianosoituksia sekä muistoja, Grant kertoo.  

Odotus käy kuumana myös sen suhteen, kuinka Elisabetin lapsenlapsi ja Charlesin vanhin lapsi prinssi William  ja prinsessa Catherine  tulevat huomioimaan kuoleman vuosipäivän. Grant kertoo, että pariskunnan on kerrottu suunnitelleen aikovan välittää oman viestinsä asiasta briteille joko mahdollisesti jonkin edustustilaisuutensa yhteydessä, televisiossa tai sosiaalisen median tileillään. 

Eniten kuitenkin odotetaan nimenomaan sitä, mitä William ja Catherine sekä muut kuninkaalliset julkaisevat sosiaalisessa mediassa. Voi olla hyvin mahdollista, että kuninkaalliset saattavat jakaa kuningatar Elisabetista kuvia sekä mahdollisesti videoita, joita ei ole koskaan aiemmin nähty julkaistavan. 

Lisäksi kysymys kuuluu, kuinka kuolinpäivän tulevat huomioimaan Williamin hovista etääntynyt pikkuveli prinssi Harry  puolisonsa herttuatar Meghanin  kanssa. On mahdollista, että pariskunta jakaa oman muistonsa Harryn isoäidistä, mutta Isoon-Britanniaan pari ei hyvin todennäköisesti tule matkustamaan viettääkseen päivän muiden kuninkaallisten kanssa. 

Edellisen kerran Harry ja Meghan on nähty yhdessä brittikuninkaallisten rinnalla syyskuussa 2022 kuningatar Elisabetin hautajaisten aikaan. Sittemmin Harry on matkustanut muutamia kertoja yksin vanhaan kotimaahansa, muun muassa osallistuakseen isänsä Charlesin kruunajaisiin toukokuussa 2023. Välit kuninkaallisiin sukulaisiin ovat tiettävästi vaikeat johtuen Harryn ja Meghanin parin vuoden takaisesta kohujen saattamasta poistumisesta hovista, sekä skandaaleja aiheuttaneista julkisista avautumisista kuninkaallisen elämänsä hankaluuksista. 

Elisabetista tuli kuningatar vuoden 1952 helmikuussa hänen isänsä kuningas Yrjö VI:n menehdyttyä pitkäaikaiseen sairauteen. Tuohon aikaan Elisabet oli 25-vuotias. Vuoden 2022 kesällä Isossa-Britanniassa vietettiin näyttävästi Elisabetin historiallisen pitkän valtakauden 70-vuotisjuhlaa. 

Kuningatar Elisabet haudattiin 19. syyskuuta 2022. Hänen hautansa on Windsorissa kuningas Yrjö VI:n muistokappelissa, jonne haudan lepoon laskettiin yhdessä Elisabetin kanssa myös hänen huhtikuussa 2021 edesmennyt puolisonsa prinssi Philip.

Lähteet: BBC, Independent

Lue myös:

    Uusimmat