Kun yksi ei riitä – Risto nauttii monisuhteisuudesta

Risto* elää polyamorista eli monisuhteista elämää. Hän on suhteessa naisen kanssa, jolla on myös toinen suhde – toiseen mieheen. Polyamoriaan Riston vei aikoinaan oivallus siitä, että yhdestä ihmisestä voi olla vaikea saada kaikkea tarvitsemaansa.

Viisikymppinen Risto elää polyamorisessa suhteessa erään suhdeketjun päässä. Hänellä on suhde naiseen, jolla puolestaan on oma mies ketjun osana. Ketjusuhteen lisäksi Ristolla on yksi hiukan etäisempi suhde.

Polyamorisessa kulttuurissa "ketju" kuvastaa yhdenlaista suhdeverkostoa, jossa useampi henkilö on suhteessa toisiinsa, mutta suhteet kulkevat ketjussa. Lyhyt ketju on "v", jossa yksi ja sama henkilö on suhteessa kahteen eri ihmiseen. Kolme henkilöä, jotka ovat suhteessa kaikki toisiinsa, sanotaan taasen kolmioksi. Tätä monimutkaisemmista suhdeverkostoista käytetään usein nimitystä "pallo".

Nuorempana Risto eli myös avioliitossa, jolloin hänellä oli sanojensa mukaan niin sanotut normaalit ihanteet, pitkäänkin. Monisuhteisuuteen häntä motivoi aikoinaan huomaamansa asiat.

– Minulle ilmeni, että yhdestä ihmisestä on hyvin vaikea löytää sitä kaikkea, mitä ihmissuhteesta tarvitsee. Siksi elän polyamoriassa. Monesta ihmisestä voi helpommin löytää kaiken, mitä tarvitsee.

Kolmas pyörä kumppaniksi

Nykytilanteeseen Riston veivät viitisen vuotta sitten alkaneet tapahtumat. Hän etsi tuolloin silloisen kumppaninsa kanssa kolmatta ihmistä tai pariskuntaa, joka olisi ryhtynyt heidän kanssaan läheiseen suhteseen.

– Etsimme aluksi lähinnä seksuaalista läheisyyttä. Katselimme lähipiiristä, mutta oli kovin hankala löytää mitään hyvin kolahtavaa. Tutkimme myös swinger-piirejä, joihin meillä oli yhteyksiä, mutta sekään ei ollut kauhean lupaavaa. He olivat hyvin erityyppistä poppoota.

Internetin kautta löytyi sitten pariskunta, joka oli parille etäisesti tuttu jo aiemmin.

– Rakensimme heidän kanssaan suhdetta. Kävikin niin, että parin naisihminen rupesi olemaan kanssamme enemmän. Hän ylläpiti sitten omalla tahollaan omaa suhdettaan mieheensä, jolla taas oli muuta polysuhteilua vireillä.

Riston kolmiosuhde kahden naisen kanssa kesti muutaman vuoden. Myöhemmin tilanne muuttui, ja Risto elää nyt yksin ketjusuhteessa parin tapaamaan naiseen. Nykysuhde on kestänyt pari vuotta, mutta sitä on maustanut toinen, etäisempi suhde jo vuoden päivät. Etäisemmässä suhteessa näkeminen on kuitenkin satunnaisempaa ja romanttinen osuus on melko pieni – myöskään yhteiselämän odotuksia ei ole.

Miehistä Risto ei ole kovin kiinnostunut. Tosin jonkin verran kokemuksia hänellä on kumppaneidensa kautta, mutta ne ovat olleet pikkujuttuja, eikä tilanteisiin ole romantiikkaa liittynyt.

Kunnioitus on toimivuuden ydin

Riston mielestä nykyinen suhdekuvio toimii oikein hyvin. Suhde on kuitenkin Ristolle luonteeltaan sekundäärinen, koska he eivät asu yhdessä. Suhde Ristoon on naisellekin toissijainen.

– Kaikki polysuhteissa elävät eivät jaa suhteitaan primäärisiin ja sekundaarisiin, mutta meillä se toimii. Olemme kuitenkin käytännössä hyvin tasa-arvoisia, ja aika pyritään jakamaan kumppaneiden kesken tasaisesti.

Suhteessa Risto viettää kahdenkeskistä aikaa naisen kanssa ja siihen sisältyy runsaasti romantiikkaa. Silloin tällöin Risto, nainen ja hänen toinen mieskumppaninsa käyvät päivällisellä, teatterissa tai elokuvissa ja viettävät peli-iltoja, mutta heillä ei ole tarvetta rakentaa yhteistä kanssakäymistään sen tiukemmin toimivaksi.

– Mahdollisesti tulen itse vielä hakemaan uutta primäärikumppania joskus, mutta se on vielä vaiheessa oleva suunnitelma, Risto pohtii.

Risto arvelee, että hänen nykysuhteensa menestyksen salaisuus piilee kaikkien osapuolien keskinäisessä kunnioituksessa. Kaikkien motiivina on saada kuvio toimimaan. Vähäiset kiistat ovat liittyneet ajankäytöstä sopimiseen ja nekin ovat ratkenneet rauhallisesti keskustelemalla.

"Mustasukkaisuus on vaikeasti kuvattava peto"

Risto myöntää, että mustasukkaisuus voi vaivata, mutta siitäkin pääsee puhumalla yli.

– Mustasukkaisuus on vaikeasti kuvattava peto. Luulen, että kaikille ihmisille se näyttäytyy hiukan erilaisena. Kateus, hylätyksi tulemisen pelko, omistamisen halu ovat kaikki ikäviä ja hankalasti hallittavia tunteita, joista puhumalla voi kuitenkin saada otteen. Kun oppii ymmärtämään mistä itse oikein hermostuu, näkee, ettei asian suhteen olekaan mitään hätää.

Polysuhteissa haasteellisinta onkin Riston mielestä mustasukkaisuuden hallinta.

– Monihan olisi muuten monen kanssa, mutta ei puolestaan kestä sitä, että oma kumppani olisi toisen kanssa. Vaikeinta on juuri oman kumppanin monisuhteisuuden hyväksyminen.

Riston mukaan muut suhteessa elävät ihmiset oppii ajan myötä hyväksymään.

– Sen sijaan ulkopuolisten kanssa voi tulla mustasukkaisia tuntemuksia. He saattavat tehdä asiattomia oletuksia tai pyrkivät liittymään suhteeseen ottamatta huomioon muita osapuolia. Mutta tämäkin on keskusteltavissa oleva asia ja ratkaistavissa, jos niin halutaan.

"Polysuhteet harvoin avoimia"

Riston mukaan polysuhteissakin tapahtuu pettämisiä – kaikissa ihmissuhteissa voidaan rikkoa tehtyjä sopimuksia. Kaikki on kiinni siitä, mitä on sovittu.

– Lähtökohtani on ollut, että mitä hyvänsä voidaan tehdä, mutta ei kuitenkaan miten hyvänsä. Asioista tulee sopia, mieluummin etukäteen keskustellen.

– Polysuhteet ovat harvoin täysin avoimia suhteita. Yleensä on melko tarkkaan mietitty, miten toimitaan ja mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Täysin avoin suhde taas voi olla polyamorinen tai sen alaan kuuluva, mutta näin ei aina ole. Avoimissa suhteissa ulkopuoliset jutut ovat usein enemmän seksilähtöisiä, eikä niissä silloin kovin paljon romanttisia tunteita kannatella. Voidaan esimerkiksi sopia, ettei ulkopuolisiin saa olla tunnesiteitä rakkauden kuuluessa vain parisuhteeseen.

Kommentit eivät hetkauta

Ennakkoluuloja Risto on kokenut polyamorian vuoksi melko vähän. Ei hän omaa elämäntapaansa julista, muttei liioin peittelekään. Yleensä ihmiset suhtautuvat hyvin, mutta satunnaiset keskustelukumppanit ovat saattaneet kommentoida elämäntyyliä.

– Ihan suoraan olen kuullut sanottavan että "iljettävää tuollainen", mutta nämä ovat tulleet tuntemattomilta ihmisiltä. Pystyn sivuuttamaan sellaiset puheet.

Siihen, miksi asiaa oudoksutaan, vaikuttaa Riston mielestä yhteisössä vallitseva perinteinen asennekasvatus.

– On vallitseva normi, että parisuhde on paras ja muu on haihatusta. Itse koetan ajaa sellaista asennetta, että kukin valitsee itselleen parhaimman tien ja on onnellinen sen asian kanssa.

– Polypiireissä vaikuttaa pieni yhteisö ihmisiä, jotka ovat valmiita monisuhteisuuteen elämänkatsomuksellisista syistä, vastoin yleisiä normeja. Näitä lähtökohtaisesti polysuuntautuneita on kuitenkin vähän. Enemmän on niitä, jotka olosuhteiden myötä hyväksyvät suhteissaan asian ja tekevät siitä itselleen sopivan elämäntavan.

Vahvaa yhteenkuuluvuutta

Risto uskoo, että hänen nykyinen suhdekuvionsa kestää lopun elämää. Mahdollisen uuden pääkumppanin tulisi sopeutua Riston elämään ja nykyiseen kuvioon.

Entä jos löytyisikin yksi ja ainoa, Ristolle täysin yhteensopiva henkilö? Miten kävisi polyamorian?

– En pidä polyamoriaa itsetarkoituksena, joten mikäli joku minulle täydellisesti natsaava ihminen löytyisi, varmaan ajautuisin kohti monoamorisempaa elämäntapaa. Mitä sopivampi henkilö löytyisi, sitä hienompaahan se olisi.

– En kuitenkaan voisi hylätä nykyistä suhdettani se varjolla. Jos joku tulisi sanomaan, että lopeta nykinen suhteesi, niin ei hän silloin olisi minulle täydellinen!

*) Haastateltavan nimi on muutettu.

Juttu on uusinta heinäkuulta 2013.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/ Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat