Kumpi sietää kipua paremmin, mies vai nainen? Vastaus voi yllättää

”Mies ei selviäisi synnytyksestä, miehet eivät kestä kipua samalla tavalla kuin naiset.” Pitävätkö rehvakkaat sanat oikeasti paikkansa? Selvitimme, vaikuttaako sukupuoli kivun tuntemiseen.

Pahoittelut, naiset! Tiede ei tue väitettä siitä, että naiset olisivat miehiä kovempia sissejä kipujen suhteen.

Anestesiologian erikoislääkäri Tarja Heiskanen HYKS:n Kipuklinikalta pitää uskomusta urbaanina legendana. Itse asiassa saattaa olla, että naiset sietävät kipua miehiä huonommin.
– Tiettyihin kipuihin naiset reagoivat miehiä herkemmin, mutta sitä ei voi yleistää joka paikkaan. Ero ei ole mikään iso, Heiskanen kertoo.

Krooninen kipu on yleisempää naisilla kuin miehillä, ja krooniset kipusairaudet kuten fibromyalgia ja migreeni ovat naisilla yleisempiä. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että naiset saattaisivat muutenkin reagoida kipuun miehiä herkemmin.

– Väestötutkimuksissa naiset raportoivat kipua enemmän kuin miehet, kun kysytään kivusta edellisen viikon aikana, Heiskanen kertoo.
– Toimenpiteiden jälkeisestä kivusta tutkimusnäyttö ei ole yhtä selvää, mutta akuuttia toimenpiteiden jälkeistä kipua näyttäisi olevan enemmän naisilla kuin miehillä.

Sukupuoli saattaa vaikuttaa myös kivunlievitykseen.
– Kipulääkkeiden vaikutuksessa saattaa olla eroja, joskin tutkimustulokset ovat vaihtelevia. On viitteitä siitä, että morfiinin kaltaisilla lääkkeillä (opioidit) olisi kokeellisessa kivussa parempi kivunlievitys naisilla kuin miehillä.

Mikä vaikuttaa kivun kokemiseen?

Kipukynnys vaihtelee enemmänkin yksilöiden kuin sukupuolen mukaan. Kipukokemus on yksilöllinen ja henkilökohtainen, ja siksi ihmiset kokevat kipua eri tavoin.

– Yksilölliset erot ovat merkittäviä. Emme tiedä, miksi kivut esimerkiksi kroonistuvat joillain ja toisilla ei, Heiskanen huomauttaa.

Tutkimuksissa havaittuja sukupuolten välisiä eroja kivun kokemisessa voivat selittää hormonit, mutta myös sosiokulttuuriset syyt ja naisten ja miesten erilaiset kivunhallintatavat.

– Testosteronilla saattaa olla enemmän kipua vähentävä vaikutus kuin naissukuhormoneilla, ja naisten herkkyys kokeelliselle kivulle voi vaihdella kuukautiskierron vaiheen mukaan, Heiskanen täsmentää.

– Naisilla on enemmän kivunhallintaa heikentävää katastrofointiajattelua, miehillä kivunhallintaa tukevaa pärjäämisajattelua.

Koska kivun ilmaiseminen on naisille sosiaalisesti hyväksyttävämpää, voi olla, että naiset siksikin herkistyvät aistimaan kipua. Samalla tavalla malli kovasta miehestä voi vaikuttaa miesten kipukokemuksiin tai niisä raportointiin.

Kivun aistiminen tapahtuu laajasti keskushermostossa, joten siihen voivat vaikuttaa myös esimerkiksi mieliala ja aiemmat kokemukset.

– Varhaiset stressikokemukset voivat vaikuttaa kipuun.  Esimerkiksi lapsuudessa koettu väärinkäyttö on yhteydessä aikuisuuden kroonisiin kiputiloihin ja mahdollisesti myös kipuherkkyyteen naisilla.

Lähteet:

Bartley EJ, Fillingim RB: Sex differences in pain: a brief review of clinical and experimental findings. British Journal of Anaesthesia 2013;111(1):52-8.

Mäntyselkä P et al: Pain as a reason to visit the doctor: a study in Finnish primary health care. Pain 2001;89(2-3):175-80.


Lue myös:

    Uusimmat