Elokapinan mielenosoitus on kuormittanut poliisin resursseja – neuvotteluyhteys toimi pitkään hyvin, mutta sunnuntaina siihen tuli särö

Elokapinan mielenosoitus jatkuu Senaatintorilla – mitä tämä tarkoittaa poliisin resurssien kannalta? 5:21
Katso video: Poliisi kertoo Elokapina-mielenosoitukseen kuluneista resursseista.

Elokapinan mielenosoitus jatkuu Senaatintorilla. Viikonlopun aikana mielenosoitus siirtyi Mannerheimintieltä Unioninkadulle lauantaina ja mielenosoittajat siirtyivät takaisin Mannerheimintielle sunnuntaina. Poliisi otti eilen kiinni 117 henkilöä.

Helsingin poliisin komisario Jari Heinonen on seurannut tiiviisti Elokapinan mielenosoitusta viime päivinä. Hänen mukaansa kommunikaatio mielenosoittajien kanssa on sujunut rauhallisesti.

– Siellä on jopa puoliksi hymy suussa keskusteltu asioista. Neuvotteluyhteyteen tuli kuitenkin särö, kun mielenosoittajat valtasivat Mannerheimintien uudelleen ilmoittamatta. Poliisi purki tämän mielenosoituksen, Heinonen sanoo.

– Tilanne on ollut edellisiin päiviin verrattuna poikkeava, mutta kuten sanottu, olemme pystyneet keskustelemaan puolin ja toisin asiasta.

Viime syksynä sumute herätti kritiikkiä

Mielenosoittajien putkaan vieminen on vain yksi keino poliisin valikoimassa kontrolloida mielenosoitusta. Poliisin toiminta aiheutti kuitenkin viime vuonna kritiikkiä, kun poliisi käytti yleisön mielestä kyseenalaisia keinoja Elokapina-mielenosoituksen hajottamiseen.

Tuolloin poliisi sumutti mielenosoittajia pippurisumutteella, kun sen mukaan muut keinot eivät auttaneet mielenilmauksen hajottamiseen.

– Saimme osaltamme siitä moitteita ja asiaa tutkitaan siltä osin, ovatko paikalla olevat poliisit toimineet lain puitteissa, vai ei. Ennen kuin tämä asia on ratkaistu niin kyllähän se rajoittaa keinovalikoimaamme, Heinonen sanoo.

– Ihmisten putkaan vieminen on aika aikaa vievää toimintaa, mutta tällä hetkellä se on ensisijainen toimintatapamme.

Resurssien kuormittumista

Päiviä jatkunut mielenosoitus on kuormittanut Heinosen mukaan hetkellisesti poliisin resursseja. Henkeen ja terveyteen kohdistuvat tehtävät ovat kuitenkin aina poliisin etusijalla.

– Nyt kävi hyvä tuuri, ettei erityisen kiireisiä tehtäviä ollut viikonlopun aikana, minne olisi ihmisiä tarvittu. Hetkellistä kuormitusta mielenosoitus on kuitenkin aiheuttanut, Heinonen toteaa.

Hintalappua hän ei kuitenkaan poliisin toiminnalle laske.

– Varmaan sellainen laskenta voitaisi tehdä, mutta me emme poliisissa sellaista tee. Emme tee niin minkään muunkaan tehtävän osalta. Periaatteessa kaikki tehtävät, jotka vaativat poliisin läsnäoloa, vie meiltä resursseja.

– Mielenosoitusten turvaaminen, toisaalta kontrolloiminen, on poliisin tehtävä. Niitä tehdään silloin, kun vastaan tulee, Heinonen sanoo.

Heinonen toteaa poliisi varautuvan jatkuvasti odottamattomiin tapahtumiin. Jos mielenosoitus jatkuu pidempään, niin poliisi reagoi siihen, kun tieto tulee.

Ei tappeluita poliisin tiedossa

Sosiaalisessa mediassa on nähty myös uhkauksia ja kritiikkiä mielenosoittajia kohtaan. Heinosen mukaan poliisi on kohtuullisen hyvin pystynyt olemaan mielenosoituksen läheisyydessä sekä turvaamassa yleistä järjestystä että turvallisuutta.

– Meidän tietoomme ei ole tullut mitään sellaista, että olisimme joutuneet menemään väliin tappeluun esimerkiksi mielenosoittajien ja vastamielenosoittajien välillä.

– Oma arvioni on, että pelkkä poliisin läsnäolo on monessa kohtaa varsin hyvä turvaava tekijä.

Lue myös:

    Uusimmat