Kumpi nousee koronasuosta nopeammin, Suomi vai Ruotsi? Taloustietäjät vastaavat: "Jos vanhat merkit pitävät paikkansa..."

9:17
Kumpi nousee koronasuosta nopeammin, Suomi vai Ruotsi? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. 

Suomessa on seurattu tarkasti länsinaapuri Ruotsin koronatoimia, joita on julkisuudessa paheksuttu talouden asettamisesta ihmishenkien edelle. Tuoreen ennusteen mukaan koronan vaikutukset Ruotsin talouteen saattavat kuitenkin jäädä lähes samalle tasolle kuin muissakin Pohjoismaissa. 

Swedbankin ennusteen mukaan Ruotsin työttömyysprosentti nousisi lähelle kymmentä, kun taas Suomen lukemaksi jäisi vajaa kahdeksan prosentin työttömyys.

Viiden Jälkeen -ohjelmassa vierailleen Swedbankin pääekonomisti Heidi Schaumanin mukaan tähän vaikuttaa Suomen joustava lomautusmalli. 

– Jo lyhyelläkin aikavälillä on nähty, että Suomen lomauttamisjärjestelmä toimii aidosti juuri tällaisessa kriisissä. Suomen työmarkkinoita on kritisoitu joustamattomuudesta, mutta tämä jousto toimii tähän hätään. 

Schaumanin mukaan Ruotsissa ei ole yhtä hyvää järjestelmää kuin Suomessa. 

– He joutuivat kovalla kiireellä rakentamaan uuden järjestelmän, mutta se perustuu palkkatukeen. Työnantajalle jää silti tietty osa maksettavaksi, eli kannustimet irtisanomiseen ovat hiukan suurempia. Ruotsissa onkin irtisanottu enemmän ihmisiä kuin Suomessa, Schauman selittää. 

Lomautuskeskustelussa yksi tärkeä asia muistettavana

Ekonomisti Juhana Vartiainen taas ennustaa Ruotsin nousevan talouden syvästä suosta hieman Suomea nopeammin. 

– Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, Ruotsi pääsee ehkä vähän nopeammin tasapainoon. 

Suomen lomautusjärjestelmän toimivuudesta Vartiainen on Schaumanin kanssa samaa mieltä, mutta hänen mukaansa keskustelussa tulee muistaa yksi tärkeä asia. 

– Kriittistä on se, pärjäämmekö me pelkillä lomautuksilla vai muuttuvatko ne työttömyydeksi. Kokemus kertoo sen, että jos Suomessa kohoaa työttömyys, niin se tulee alas valitettavan hitaasti.

Kumpi nousee koronasuosta nopeammin, Suomi vai Ruotsi? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja