Mainos

Kummitteleeko kodissa?

Narinat, rapinat ja itsekseen sulkeutuvat ovet kammottavat, mutta niitä ei tarvitse säikkyä. Yliluonnollisilta vaikuttaville ilmiöille on usein täysin luonnolliset selitykset.

Realsimple.com paljastaa tavallisimmat syyt kummallisille tapahtumille kotona. Älä siis epäile entisiä asukkaita tai noituutta ennen kuin olet tarkastanut astetta luonnollisemmat syyt outouksille.

Ovi käy omia aikojaan

Talven aikana moni kokee kotonaan oven "heräävän henkiin" ja jopa muuttavan muotoaan.

– Talvella lämmitysjärjestelmä muodostaa kosteutta puuhun, mikä saa ovet kutistumaan ja aukeamaan, selittää Syfyn Ghost Hunters -ohjelman juontaja Grant Wilson.

Myös toisen oven sulkeminen tai avaaminen vaikuttaa ilmanpaineeseen, mikä saa toiset ovet paiskautumaan kiinni tai avautumaan omia aikojaan.

Oudot äänet vaivaavat

Suurin syypää epätavallisten äänten aistimiseen on unenpuute. Varsinkin syvän REM-unen puute ja tunneperäinen stressi vaikuttavat aivojen toimintaan kuin huumeet.

– Kun valvoin opiskeluaikoina öitä päntäten tentteihin, aaveäänet vaivasivat usein. Kunnollinen ravinto ja terve uni seuraavana päivänä karkotti henget, sanoo oudoista ilmiöistä kirjassa kirjoittanut dallasilainen tutkijapsykologi James Houran.

Tv:n päästämät oudot äänet saattavat johtua radioaalloista, jotka toisinaan häiritsevät äänilaitteiden toimintaa. Niinpä kummallinen väliviesti lempiohjelmasi keskellä ei olekaan peräisin pahoilta hengiltä, vaan esimerkiksi lähellä käytössä olevasta radiolähettimestä. Tv-vastaanotin on vain "napannut" viestin ilmasta.

Askelet tyhjässä huoneessa

Asunnon lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmä saa joskus lattiat ja seinät lämpenemään tai viilentymään epätasaisesti. Kuvittele kuuman ilman matkaavan eteisen lattiasi alla kulkevissa putkissa. Uunia lähempänä oleva putkenosa kuumenee hieman nopeammin kuin ulompi osuus.

Kun putken ensimmäinen pätkä lämpenee, sen päällä oleva lattia laajentuu, mikä aiheuttaa narahduksen. Toisen osan lämmetessä narisee jälleen. Kas tässä selitys nariseville haamuaskelille!

Selitys näkyville haamuille

Elektromagneettiset kentät saattavat selittää osan silmin havaituista kummajaisista. Matalataajuuksista säteilyä välittyy muun muassa voimalinjoista, matkapuhelimista, pistorasioista, auringosta ja sähkölaitteista.

Käsitykset elektromagneettisen säteilyn vaikutuksista ihmisiin ovat ristiriitaisia, mutta tutkimukset osoittavat, että ne voivat aiheuttaa hallusinaatioita häiritsemällä aivojen sähköistä toimintaa. Vaihda siis sähkölaitteiden paikkaa tai selvitä voimalinjojen tai muiden sähköjärjestelmien läheisyys varmuuden vuoksi, jos alat aistia aaveita.

Esineet lähtevät liikkeelle

Keppostelevien lasten, hajamielisyyden ja lemmikkien leikkimielen ohella esineiden siirtymiselle paikasta toiseen on vielä muitakin selityksiä. Juomalasin saa helposti liikkumaan itsekseen täyttämällä sen vedellä.

Tiivistymisreaktio muodostaa lätäkön lasin alle, jonka avulla astia liukuu tasaisella pinnalla kuin luistimilla. Suuremmat esineet ja huonekalut siirtyvät paikoiltaan muun muassa läheisen liikenteen ansiosta. Huomioi vaikkapa metrotunnelin läheisyys, jos huonekalut lähtevät omille teilleen.

Itsekseen vaihtuvat tv-kanavat ovat vanhojen laitteiden omistajien kiusa. Naapuritalon asukas voi tietämättään vaihtaa toisen asunnon kanavia omaa kaukosäädintään näppäilemällä. Paristojen loppuminen sekoittaa myös koneita, jolloin ne käyttäytyvät aavemaisesti.

MTV3/realsimple.com

Kuvat: Colourbox

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.