"Kumimies" Vuorimies puolustaa työtään suomalaisten seksinostajien parissa: "Hiv-työtä ei voi tehdä, jos vain tuomitsee heidän toimintansa"

Tero Vuorimies, eli Thaimaassa seksivalistusta jakanut "Kumimies" on pettynyt hänestä tehtyyn Helsingin Sanomien juttuun. Hän toivoo, ettei artikkelilla ei olisi vaikutusta Thaimaassa tehtävään seksivalistukseen.

Vuorimies on toiminut Hivpointin vapaaehtoisena työntekijänä Thaimaassa, jossa hän on valistanut suomalaisturisteja maksullisen seksin vaaroista. Helsingin Sanomat teki artikkelin aiheesta. Siinä Vuorimies kertoi itsekin käyvänsä seksibaareissa ja ostavansa seksiä.

Vuorimies on pettynyt haastattelun lopputulokseen.

– Olen osallistunut prosessiin lähinnä kertomalla näkemykseni siihen, missä ja millä tavalla kyseinen hivin vastaista työtä käsittelevä lehtijuttu on mahdollista toteuttaa Thaimaassa, Vuorimies kertoo MTV Uutisille.

Hivpoint sanoi luopuvansa kenttätyöstä

Hiv-säätiön ylläpitämä Hivpoint kertoi haastattelun jälkeen luopuvansa toistaiseksi Thaimaassa tehtävästä vapaaehtoisesta kenttätyöstä. Hivpoint kertoi tiedotteessaan, että haastattelussa on useita seksikauppaan liittyviä kannanottoja, jotka ovat vastoin Hivpointin periaatteita.

Hivpoint toiminnanjohtaja Jukka Keronen sanoo tiedotteessa, että Hivpoint suhtautuu seksikauppaan kriittisesti, jos se ei ole perustu täysi-ikäisten ja täysivaltaisten ihmisten vapaaehtoiseen sopimukseen.

Vuorimies toivoo, että julkaistu lehtijuttu ei haittaisi seksivalistuksen tulevaisuutta Thaimaassa.

– Prosessi on ollut erittäin monipolvinen ja kohtalaisen haastava järjestää niin ettei mahdollinen lehtijuttu pilaa sitä työtä mitä täällä Thaimaassa on vuosien saatossa tehty.

"Thaimaan kulttuuri on erilaista"

– Olosuhteet Thaimaassa ovat kulttuurisesta ja taloudellisista lähtökohdista käsin tarkasteltuna aikalailla toisenlaiset kuin koti-Suomessa.

Vuorimies ei halua lähteä ruotimaan haastattelun yksityiskohtia. Hän viittaa Sexpon toiminnanjohtajan Tommi Paalasen blogikirjoitukseen, jossa asiaa on jo käsitelty ja jonka näkemyksiin Vuorimies sanoo yhtyvänsä.

Sexpon Paalasen mukaan seksityöstä Thaimaassa ei kannattaisi juurikaan kirjoittaa, jos ei ole syvällisesti tutustunut kulttuuriin, seksityökenttään, asianosaisten kokemuksiin ja tutkimustietoon.

– Hiv-työtä ei ole mahdollista tehdä seksinostajien parissa, jos lähtee suoralta kädeltä tuomitsemaan heidän toimintaansa. Haittojen vähentäminen kohtaamalla asianosaisia on paljon tärkeämpää kuin tuomitseva pauhaaminen internetissä ja palautekanavilla. Seksikauppa ei lopu Facebook-keskusteluilla, mutta jalkautuva toiminta asianosaisten parissa voi todella vähentää hiv-tartuntoja ja parantaa myös seksin ostajien ymmärrystä seksikauppaan liittyvistä ongelmista, Paalanen kirjoittaa.

"Seksin ostaminen ei huononna vapaaehtoistyötä"

Paalanen ei myöskään näe mitään pahaa siinä, että Vuorikoski ostaa itse seksiä Thaimaassa.

– Vuorimiehen työtä vertaisvalistajana hiv-asioissa ei millään tavalla huononna tai kyseenalaista se, että hän on myös seksin ostaja ja pyörii turistien suosimissa baareissa. Tämä on lähtökohtaisesti etu hänen vapaaehtoistoiminnassaan, koska hän tuntee toimintakulttuurin ja pääsee sisään seksin ostajien maailmaan. Hänellä on hyvä mahdollisuus tehdä valistustyötä, koska hän on osa sitä maailmaa.

– Toki toivoisin jatkossa että toimittajat näitä juttuja tehdessään pysyisivät edes totuudessa, Vuorimies sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat