Mainos

Kuluttajilla yhä luja usko talouteen – pysynyt korkealla jo vuoden

Kuluttajien luottamus talouskehitykseen on pysynyt lähes ennallaan, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja työttömyydestä olivat hyvin valoisat. Myös arviot omasta taloudesta ja säästämismahdollisuuksista olivat hyvät.

Kuluttajat arvioivat marraskuussa, että ajankohta on otollinen lainanotolle. Lisäksi kestotavaroiden ostamista ja säästämistä pidettiin kannattavina. Työlliset arvioivat, että työttömyyden uhka on vähentynyt viime kuukausina omalla kohdalla.

Kyselyn mukaan marraskuussa 47 prosenttia kuluttajista uskoi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana. Talouden arvioi huononevan vain kahdeksan prosenttia vastaajista. Oman taloutensa kohentumiseen luotti marraskuussa 28 prosenttia vastaajista, kun 11 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan vuoden kuluessa.

Kuluttajien luottamusindikaattorin lukema oli marraskuussa 23,0, kun se lokakuussa oli 23,1. Syyskuussa lukema oli 23,7.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus on ollut hyvin vahvaa koko vuoden. Vuosi sitten marraskuussa luottamusindikaattorin arvo oli 17,6, kun pitkän ajan keskiarvo on 12,2.

Kuluttajabarometria varten haastateltiin 1.–17. marraskuuta lähes 1 200 Suomessa asuvaa henkilöä.

Kaikki toimialat yli keskiarvon

Myös elinkeinoelämän usko talousnäkymiin on yhä vankkaa. Elinkeinoelämän keskusliitto EK kertoo, että kaikkien toimialojen luottamusindikaattorit olivat marraskuussa yli pitkäaikaisen keskiarvotason.

Teollisuuden luottamusindikaattori kohosi hieman. Marraskuun saldoluku on +14, kun lokakuun saldoluku oli +12. EK:n mukaan teollisuusyritysten luottamus on selvästi vahvempaa kuin pitkän aikavälin keskiarvo.

Vähittäiskaupan luottamus suhdanteisiin kääntyi EK:n mukaan selvästi nousuun, ja myös rakennusyritysten luottamus vahvistui hieman marraskuussa. Palveluyritysten luottamus pysyi sitä vastoin ennallaan, joskin korkealla tasolla. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.