Kuluttajien luottamus talouskehitykseen horjuu – teollisuuden matalapaine saa jatkoa: "Tulevaan vuoteen lähdetään hidastuvassa kasvussa"

7:58
Hiipuuko talouskasvu Suomessa? Tätä pohdittiin Huomenta Suomessa noin viikko sitten.

Kuluttajien luottamus Suomen talouskehitykseen on Tilastokeskuksen mukaan edelleen heikkoa, mutta hieman nousussa.

Luottamusindikaattori oli joulukuussa -4,2, kun se marraskuussa oli -5,0 ja lokakuussa -6,6. Vielä vuosi sitten joulukuussa luottamusindikaattori sai arvon -2,2. Indikaattorin keskiarvo vuodesta 1998 lähtien on -1,9.

Tilastokeskuksen mukaan arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta ja Suomen talouden lähitulevaisuudesta paranivat joulukuussa marraskuuhun verrattuna. Odotus oman talouden kehityksestä pysyi suunnilleen ennallaan. Rahankäyttöaikeita kestotavaroihin kuluttajilla oli joulukuussa kuitenkin hieman vähemmän kuin kuukautta aiemmin.

– Joulukuussa kuva oman talouden nykytilasta oli hyvä ja näkemys Suomen talouskehityksestä heikko, kerrotaan Tilastokeskuksen tiedotteessa.

– Oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat joulukuussa erinomaiseksi. Ajankohtaa pidettiin yleisesti otollisena lainanotolle ja myös säästämiselle mutta ei kestotavaroiden ostamiselle.

Kuluttajat ennakoivat Suomen työttömyystilanteen synkkenevän tulevaisuudessa. Työlliset kuluttajat myös arvioivat, että omakohtaisen työttömyyden uhka on lisääntynyt. Joka toinen työssäkäyvä vastaaja ei silti kokenut uhkaa lainkaan.

Joulukuussa vahvinta luottamus talouteen oli Pohjois-Suomessa ja heikointa Itä-Suomessa. Optimistisimpia olivat ylemmät toimihenkilöt, ja eläkeläisten arviot olivat kielteisimmät.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajien luottamustutkimukseen, johon vastasi joulukuun alkupuoliskolla 1 060 Suomessa asuvaa ihmistä.

Matalapainetta teollisuudessa ja rakentamisessa

Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kertoo, että elinkeinoelämän luottamus pysyi loppuvuonna odottavalla kannalla. Matalapaine jatkuu teollisuudessa ja rakentamisessa, kun palveluissa ja vähittäiskaupassa luottamus on vielä ollut kohtuullista.

Teollisuusyritysten luottamusindikaattori oli joulukuussa -6, eli lähellä marraskuun lukemaa -7. Joulukuussa luottamus pysyi alle pitkän aikavälin keskiarvon. EK:n mukaan teollisuuden tuotantokapasiteetti onkin vajaakäytössä.

Rakennusalalla luottamus on ollut pitkän aikavälin keskiarvoa korkeammalla. Joulukuussa indikaattori oli +3, ja edelliskuun tarkistettu lukema oli +4.

Palvelualan luottamus kohosi joulukuussa kolmella pisteellä +11:een, eli lähemmäs pitkän aikavälin keskiarvoa. Vähittäiskaupan luottamusindikaattori taas nousi pisteellä marraskuusta +8:aan, joka on selvästi enemmän kuin pitkän aikavälin keskiarvo -1.

– Tulevaan vuoteen lähdetään hidastuvassa kasvussa. Käänteet maailmantaloudessa ja ennen kaikkea kauppasodassa ovat isoimmat kysymysmerkit ensi vuoden kehitykselle. Alaspäin suuntautuvat riskit dominoivat yhä, vaikka merkkejä tasaantuvastakin kehityksestä on ollut havaittavissa, EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo tiedotteessa.

27.12.2019 kello 8.45: Uutista päivitetty STT:n tuoreimmilla tiedoilla, joiden pohjalta myös otsikkoa viilattu. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja