Mainos

Kuluttajien usko talouteen ennallaan

Suomalaiset kuluttajat luottavat edelleen sekä oman taloutensa että Suomen talouden myönteiseen kehitykseen.

Kestotavaroiden ostohalukkuus on pienentynyt.

Vaikka kuluttajat luottavat tuoreen Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan Suomen talouden myönteiseen kehitykseen, kestotavaroiden ostamista ei kuitenkaan pidetä yhtä kannattavana kuin aikaisemmin. Tästä syystä kuluttajien luottamusindikaattori oli elokuussa pari yksikköä alempi kuin heinäkuussa tai vuosi sitten eli 11,7. Heinäkuussa indikaattori oli ollut 14,5 ja elokuussa 1999 tasan 14. Kestotavaroiden ostamista edullisena pitävien kuluttajien osuus pieneni elokuussa 39 prosenttiin. Heinäkuussa se oli ollut 46 prosenttia.

Erilaiset kulutusaikeet olivat kuitenkin edelleen vahvat. Varsinkin kodin sisustaminen ja viihde-elektroniikka houkuttivat kuluttajia elokuussa. Asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana harkitsi 7 prosenttia kotitalouksista, kun heinäkuussa vastaava osuus oli vain 4 prosenttia. Auton ostoa puolen vuoden sisällä suunnitteli elokuussa 8 prosenttia kotitalouksista.

Säästäminen kunniassa

Kuluttajien arviot säästämisestä ja lainanotosta ovat suurin piirtein ennallaan. Säästämisen arvioi elokuussa kannattavaksi 56 prosenttia kuluttajista. Kotitalouksista 64 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana. Lainan ottamista piti edullisena 57 prosenttia kuluttajista. 14 prosenttia kotitalouksista harkitsi ottavansa lainaa vuoden sisällä.

Kuluttajista 48 prosenttia uskoi, että työttömyys edelleen vähenee seuraavan vuoden kuluessa. Lisäksi kuluttajat ennustivat inflaation olevan 2,6 prosenttia ensi vuoden elokuussa.

Kuluttajabarometria varten haastateltiin 7. - 24. elokuuta 1 607 suomalaista. EU-maiden kausitasoitettu kuluttajien luottamusindikaattori oli heinäkuussa 0, kun se Suomessa oli 13. Vain Alankomaissa, Irlannissa ja Ruotsissa usko talouden myönteiseen kehitykseen oli vahvempaa kuin Suomessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.