Mainos

Kuluttajien luottamus talouteen vahva

Suomalaisten luottamus talouden myönteiseen kehitykseen säilyi vahvana heinäkuussakin. 56 prosenttia suomalaisista arvioi heinäkuussa maan talouden parantuneen edellisen vuoden aikana. Nousujohteisen talouskehityksen jatkumiseen myös seuraavan vuoden aikana uskoi 43 prosenttia suomalaisista.

Viidennes vastaajista katsoi oman taloutensa parantuneen edellisen vuoden aikana ja yhtä moni uskoi sen edelleen paranevan. Työttömyyden arveltiin jonkin verran hellittävän seuraavan vuoden aikana. Väestöryhmien välillä oli kuitenkin eroja. Tyytyväisimpiä olivat yrittäjät ja tyytymättömimpiä olivat maatalousyrittäjät.

Myös alueellisia eroja luottamuksessa talouteen oli. Etelä-Suomen kuluttajat olivat tyytyväisimpiä. Pessimistisimmät kuluttajat löytyivät Vaasan, Pohjois-Karjalan ja Kuopion lääneistä.

Kotitalouksien rahatilanne oli heinäkuussa ennallaan. 41 prosenttia vastaajista ilmoitti tulojensa ja menojensa menneen tasan. Puolet kotitalouksista oli pystynyt säästämään rahaa. 4 prosenttia oli joutunut turvautumaan säästöihinsä ja 3 prosenttia oli joutunut tekemään velkaa.

Niukka enemmistö vastaajista piti heinäkuussa ajankohtaa huonona säästämiselle. Kaksi kolmasosaa kotitalouksista aikoi säästää seuraavan vuoden aikana. Näistä yli puolet säästää velanhoitoa varten ja yhtä moni pahan päivän varalle. Kaksi kolmasosaa vastaajista piti luotonottoa melko edullisena ja 12 prosenttia aikoi ottaa lainaa seuraavan vuoden aikana.

43 prosenttia kotitalouksista piti heinäkuun ajankohtaa edullisena isompien hankintojen tekoon. Viidennes oli toista mieltä. Auton aikoi ostaa kahden vuoden sisällä neljännes kotitalouksista, asunnon 8 prosenttia. Kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan ostoaikeet olivat edelleen korkealla. Viidennes vastaajista aikoi hankkia kodinkoneita ja hieman useampi viihde-elektroniikkaa seuraavan puolen vuoden aikana.

Remontti- ja sisustusaikeet olivat suunnilleen vuoden takaisella tasolla. Kotitalouksista neljäsosa aikoi remontoida ja kolmasosa sisustaa kotiaan puolen vuoden aikana. 42 prosenttia aikoi tehdä kotimaan lomamatkan ja kolmasosa lomailla ulkomailla.

Tilastokeskus laskee kuluttajien luottamusindikaattorin haastateltavien vastauksista viiteen kysymykseen: maan talouden kehitys menneenä ja tulevana vuotena, oman talouden kehitys menneenä ja tulevana vuotena sekä mittausajankohdan edullisuus suurehkoihin hankintoihin. Indikaattori on keskiarvo vastausten saldoluvuista, jotka saadaan vähentämällä paranemista arvioineiden vastaajien prosenttiosuudesta huononemista arvioineiden osuus.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin. Tutkimusta varten haastateltiin 1600 suomalaista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.