Kuluttajien luottamus talouteen edelleen heikkoa – teollisuuden näkymät synkkenivät

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa lähivuosiksi niukkaa talouskasvua 2:04
Video: Etla ennustaa lähivuosiksi niukkaa talouskasvua

Luottamus oli maaliskuussa suurinta Pohjois-Suomessa ja heikointa Itä-Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus talouteen on edelleen hyvin heikkoa, vaikka se on kohentunut hitaasti alkuvuodesta.

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli maaliskuussa –10,8, kun se helmikuussa oli –11,9 ja tammikuussa –12,7.

Vuotta aiemmin maaliskuussa luottamusindikaattori sai arvon –10,5. Pitkän ajan keskiarvo indikaattorissa on –2,2.

–  Maaliskuussa odotus Suomen taloudesta vuoden kuluttua parani hieman edelliskuusta mutta pysyi melko synkkänä. Nykytilan arvio ja odotus omasta taloudesta heikkenivät aavistuksen ja olivat hyvin matalalla tasolla, Tilastokeskus kertoo tiedotteessa.

Viime vuoden maaliskuuhun verrattuna kuluttajien arvio oman taloutensa nykytilasta oli nyt selvästi heikompi, kun taas odotus omasta taloudesta säilyi vuoden takaisella tasolla. Odotus Suomen taloudesta taas oli huomattavasti vahvemmalla tasolla kuin vuotta aiemmin.

Poikkeuksellisesti luottamus talouteen oli vahvinta Pohjois-Suomessa ja heikointa Itä-Suomessa. Optimistisimpia väestöryhmistä olivat ylemmät toimihenkilöt, kun kielteisimmin talouskehitystä arvioivat työttömät.

Moni pitää rahatilannettaan yhä suhteellisen hyvänäTilastokeskus kertoo myös, että oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat maaliskuussa edelleen suhteellisen hyväksi. Mahdollisuuksia säästämiseen tulevina kuukausina ennakoitiin olevan jopa tavanomaista hieman enemmän. Rahaa oli maaliskuussa jäänyt säästöön 58 prosentilla kuluttajista ja 74 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Sitä vastoin kuluttajista vain kahdeksan prosenttia arvioi, että hetki on otollinen hintaville hankinnoille.

–  Aikeet käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan lisääntyivät hieman jääden silti hyvin niukoiksi. Ajankohtaa pidettiin erittäin epäedullisena ostoksille. Auton ja asunnon ostoaikeita ilmeni selvästi normaalia vähemmän, Tilastokeskus jatkaa.

Kuluttajien luottamustutkimukseen osallistui maaliskuun alkupuolella runsas tuhat Suomessa asuvaa henkilöä.

EK: Teollisuus vetää nyt koko elinkeinoelämän luottamusta alapäin

Myös Elinkeinoelämän luottamus talouteen on hienoisessa laskussa. Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) kertoo, että teollisuus vetää nyt koko elinkeinoelämän luottamusta alapäin.

EK:n mukaan teollisuudessa luottamus laski kuusi pykälää maaliskuussa. Uusin saldolukema oli –12, kun vielä helmikuussa lukema oli –6. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +1.

EK:n mukaan rakentamisessa luottamus nousi maaliskuussa neljä pistettä helmikuuhun verrattuna ja palveluissa kolme pistettä. Vähittäiskaupassa luottamus nousi kaksi pistettä.

Lue myös:

    Uusimmat