Kuluttajariitalautakunta: Kuluttaja vastaa luovuttamastaan vaihtoautosta

Käytettyä autoa ostamassa? Tässä vinkit autokaupoille 2:21
Oletko ostamassa käytettyä autoa? Videolla vinkit parhaan löydön tekemiseen.

Kuluttaja voi joutua vastuuseen luovuttamassaan vaihtoautossa olevista vioista ja puutteista, painottaa kuluttajariitalautakunta. Myyjäliike voi vaatia kuluttajalta hyvitystä, jos vaihtoauto ei vastaa kuluttajan antamia tietoja tai se on odotettua olennaisesti huonommassa kunnossa.

Myyjän on kuitenkin aina tarkastettava vaihtoauto. Myyjä ei voi yleensä vedota vikoihin, jotka tarkastuksessa olisi pitänyt havaita.

Autokaupoissa kuluttaja usein maksaa osan kauppahinnasta luovuttamalla myyjäliikkeelle aiemman autonsa vaihtoautona.

Kuluttaja voi joutua vastuuseen vaihtoautonsa virheistä kauppalain perusteella. Kuluttaja vastaa vaihtoautosta antamistaan tiedoista, joilla voi olla vaikutusta kauppaan. Hän vastaa tiedoista myös silloin, jos hän ei tiedä niiden olevan vääriä. Kuluttajan ei pidäkään kertoa ehdottomina sellaisista seikoista, joista hän ei ole varma, lautakunta linjaa.

Kuluttaja vastaa myös siitä, jos hän jättää jonkin olennaisen tiedossaan olevan seikan ilmoittamatta.

–  Mahdollisimman täydellinen tietojen antaminen ja vaihtoajoneuvon huolellinen tarkastus on kaikkien etu, toteaa kuluttajariitalautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg. Jos näin ei toimita, auto voi siirtyä viallisena eteenpäin. Tästä seuraa turhia riitoja, kun viat ilmenevät uuden omistajan käytössä.

Lue myös:

    Uusimmat