Kuluttaja: Näin suomalaisia johdetaan harhaan – tiesitkö tämän elintarvikkeista?

Kuluttaja-lehden mukaan elintarvikepakkausten mainoslauseet ja terveyshyödyt ovat usein liioiteltuja ja jopa harhaanjohtavia.

Kuluttaja-lehden tuoreessa numerossa nostetaan esille useita suomalaisia elintarvikkeita, joiden pakkauksissa johdetaan suomalaisia harhaan. Monia tuotteita mainostetaan esimerkiksi luonnollisuudella tai lisäaineettomuudella, mutta pakkauksissa unohdetaan mainita hyödyt kumoavat seikat.

Turhat merkinnät johtavat harhaan

Joskus merkinnät ovat myös täysin turhia. Kuluttaja-lehti nostaa esimerkiksi prinssinakkipaketin, jossa ilmoitetaan tuotteen sisältävän 0 prosenttia hiilihydraatteja. Ravitsemusväite on kyseenalainen, sillä nakeissa on muutenkin hyvin vähän hiilihydraatteja. Toiseksi, "0% hiilihydraatteja" ei ole EU:n hyväksymä ravitsemusväite. Tällä mainoslauseella saadaan kuitenkin houkuteltua esimerkiksi karppaajia valitsemaan kyseinen tuote.

Monia tuotteita mainostetaan myös lisäaineettomuudella. Osa näistä tuotteista on kuitenkin luontaisesti lisäaineettomia, eikä niihin ole edes tarvetta lisätä lisäaineita. Siksi väite "lisäaineeton" on tietyissä tuotteissa ainoastaan mainoskikka.

Fosfaatiton makkara onkin suolapommi

Moni suomalainen pelkää ja karttaa nykyään lisäaineita ja tämä on noteerattu myös elintarvikealalla. Tiettyjen lisäaineiden poistolla voi olla kuitenkin entistä haitallisempi vaikutus tuotteelle. Esimerkiksi fosfaatin (E450, E451) poisto tekee makkarasta useimmiten suolapommin. Fosfaatti sitoo vettä, ja jos sitä vähennetään, nousee makkaran suolapitoisuus. Näin tuote muuttuu hetkessä normaalisuolaisesta voimakassuolaiseksi.

– Jostain syystä ihmiset pelkäävät enemmän lisäaineita kuin suolaa, vaikka suolan haitat on kiistatta osoitettu, ravitsemusterapeutti Ulla Tolonen toteaa Kuluttaja-lehdelle.

Tolosen mukaan makkaran suurin terveyshaitta ei ole fosfaatti, vaan suola ja kova rasva.

Lähde: Kuluttaja

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja