Mainos

Kululeikkuri vaarantaa satojen tuhansien työpaikan Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa aletaan leikata perjantaina kuluja lähes kaikilla liittovaltion toiminta-aloilla. Automaattinen leikkuri tuo syyskuun loppuun mennessä 85 miljardia säästöjä.

Leikkaukset vievät varoja muun muassa kouluhallinnolta, vanhustenhoidolta, terveydenhuollolta, yliopistotutkimukselta ja ilmailuhallitukselta, joka joutuu sulkemaan satoja pienten lentokenttien lennonjohtotorneja sekä lomauttamaan lentokenttien turvallisuushenkilökuntaa.

Puolustusmenoissa tehdään niin suuri leikkaus, että useita satoja tuhansia siviilityöntekijöitä joutuu osittain lomautetuksi, mutta säästöjä joudutaan tekemään myös muualla kuin henkilöstömenoissa. Esimerkiksi ydinkäyttöisten ilmatukialusten polttoaineeseen ei ole enää määrärahoja.

Siirtolaisvirasto varautui määrärahojensa pienentymiseen jo aiemmin tällä viikolla kun se vapautti satoja laittomia siirtolaisia, jotka olivat pidätettyinä odottamassa kuljetusta takaisin kotimaahansa. Viraston mukaan sillä ei ole rahaa matkojen järjestämiseen.

Tämä kriisi johtuu siitä, että republikaanit ja demokraatit eivät ole päässeet sopuun budjetista. Demokraatit haluavat leikata liittovaltion budjetista vähemmän kuin republikaanit, mutta he haluavat nostaa veroja joillakin osa-alueilla.

Republikaanit kieltäytyvät hyväksymästä mitään veronkorotuksia, koska heidän mielestään demokraatit eivät ole tosissaan vähentämässä valtion tuhlausta. Talouskriisin lasketaan vievän jopa 800 000 työpaikkaa syksyyn mennessä, ja talouskasvua sen uskotaan vähentävän noin puoli prosenttia, jos poliitikot eivät pääse asiasta sopuun myöhemminkään.

MTV3 - Merja Laakso/Washington

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.