Mainos

Kulttuurivuosi alkaa yhdeksässä Euroopan kaupungissa

Vuoden vaihtuessa Euroopassa on yhdeksän virallista kulttuurikaupunkia. Ne aloittavat juhlavuoden vieton kuitenkin hieman eri tahtiin. Bologna aloitti jo syksyllä, ja viimeisenä avataan Brysselin kulttuurivuoden ohjelmisto helmikuussa.

Tuomiokirkko


Helsingissä muutamat hankkeet aloitettiin jo vuoden 1999 puolella. Monissa kaupungeista uuden vuoden alkamista juhlistetaan erilaisten festivaalien merkeissä. Reykjavikissa lavalle astuu laulajatähti Björk kulttuurikaupunkien nuorista laulajista kootun suurkuoron kanssa.

Voices of Europe -kuoroon on valittu kymmenen nuorta kuorolaulajaa jokaisesta kulttuurikaupungista. Kuoro esittää Björkin ja laulajien kotimaiden musiikkia.

Virolainen Arvo Pärt on säveltänyt sille uuden teoksen. Kuoro esiintyy vuoden aikana kaikissa yhdeksässä kaupungissa. Helsingissä sitä kuullaan elokuun lopussa. Islantilaiset aloittavat kulttuurivuotensa tapahtumat tammikuun 29. päivänä. Vielä salassa pidetty avajaispäivän ohjelma on jonkinlainen seikkailupeli Reykjavikin kaupungissa.

Reykjavikissa teemana on kulttuuri ja luonto, ja vuoden tapahtumat ulottuvatkin kaupungin ulkopuolelle koko saareen. Italian Bolognassa kulttuurivuoden ohjelmistossa edetään menneisyydestä nykypäivään.

Syyskuussa avattiin suuri etruskeja käsittelevä näyttely, ja kaupungissa on vuoden kunniaksi entisöity paljon historiallisia rakennuksia. Historian ohella Bolognan teemana on kommunikaatio. Umberto Econ johdolla kaupungissa järjestetään uutta audiovisuaalista ilmaisua ja tietokoneverkkojen mahdollisuuksia tarkasteleva suurtapahtuma.

Prahassa ja Avignonissa aloitetaan karnevaaleilla

Prahassa on uuden vuoden iltana ja yönä katukarnevaali, jonka ohjelmistossa on erityisesti musiikkia klassisesta poppiin. Kaupungissa ovat avautuneet jo monet Prahan arkkitehtuurista ja historiasta kertovat näyttelyt.

Kulttuurivuoden teemana ovatkin kaupungin historia ja kulttuuriperintö. Myös ranskalainen Avignonin kaupunki juhlistaa uuden vuoden alkua karnevaaleilla. Juhlissa nähdään taiteilijoita ja kuullaan musiikkia kaikista maanosista.

Avignonin kulttuurivuosi alkaa karnevaaleista, ja sen teemoina ovat taide ja luovuus. Heinäkuussa järjestettävät maailmankuulut teatterifestivaalit ovat kaupungin kulttuurivuoden ydin. Tämän vuoden festivaalit tuovat paikalle muun muassa paljon teatteria itäisestä Euroopasta.

Santiago de Compostelassa Espanjassa vietetään paitsi kulttuurivuotta, myös kristinuskon juhlavuotta. Pyhiinvaelluskaupungin tuhat vuotta vanhan liturgian rekonstruktio kiertää kaikki kulttuurikaupungit.

Galicialaiskaupungin vuoden vaihteessa alkavan kulttuurivuoden motto on Eurooppa ja maailma, ja esillä tulee olemaan esimerkiksi maailman uskontoja käsittelevä näyttely Jumalten kasvot.

Bergen ja Bryssel liikkeelle viimeisinä

Puolan Krakovan kulttuurivuoden avajaisiin 15. päivänä tammikuuta kokoontuvat edustajat kaikista kulttuurikaupungeista sekä vuoden 1999 kulttuurikaupunki Weimarista.

Virallisen ohjelman lisäksi avajaispäivänä kaupungissa järjestetään ainakin lukuisia jazz-, rock- ja folk-konsertteja. Krakovan teemoja ovat ajatus, henkisyys ja luovuus.

Bergenissä ja Brysselissä aloitetaan vasta helmikuussa. Bergen avaa ohjelmiston 17. päivänä kolmipäiväisellä kaupunkifestivaalilla. Niillä muun muassa italialainen säveltäjä Luciano Berio johtaa Bergenin filharmonista orkesteria, joka esittää hänen sävellyksensä.

Musiikki on muutoinkin näkyvällä sijalla Edvard Griegin syntymäkaupungin kulttuurielämässä, ja kulttuurivuonna tarjonta on erityisen runsasta. Bergenin vuoden teemoja ovat taide, työ ja vapaa-aika.

Brysselissa haluttiin aloittaa vasta millennium-juhlinnan laannuttua. Avajaispäivää - 25. helmikuuta - seuraavana päivänä järjestetään taiteiden päivä ja yö, joka täyttää koko kaupungin kulttuuritapahtumilla. Brysselin teemana on kaupunki, sen menneisyys ja tulevaisuus.

Suomessa kulttuurivuoden ensimmäisinä päivinä Helsinki on avoin. Uuden vuoden pyhinä yleisölle ovat avoinna kymmenet ruumiin ja hengen kulttuuria tarjoavat paikat pääkaupunkiseudulla. Helsingissä tarjolla on erityisesti tietoa, teknologiaa ja tulevaisuutta.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.