Kulttipelaaja hakee kunnianpalautusta, jääräpää sekoittamassa huippuseuraa – MTV Urheilu listasi Veikkausliigan voimasuhteet ja kuumat perunat

4:19
Urheilusuora: Petri Pasanen ja Timo Innanen esittelivät Veikkausliigan kolme kiinnostavinta joukkuetta.

Miten Eero Markkanen menestyy sarjanousija Hakassa? Entä onko KuPSista uusimaan mestaruus? MTV Urheilun toimittajat Timo Innanen, Anssi Shemeikka ja Eetu Ikola kävivät läpi tänään käynnistyvän jalkapallon Veikkausliiga-kauden puhuttavimmat aiheet.

Eero Markkanen – nyt tai ei koskaan

Innanen:
Paluumuuttaja Eero Markkanen aloittaa FC Hakan ykköshyökkääjänä, vaikka harjoituskaudella peliesitykset jättivät vielä toivomisen varaa. Uskon, että liigakauden edetessä ykköspyssyn paikan Markkaselta voi hyvinkin napata viime kaudella hurjan määrän maaleja Ykkösessä nakuttanut Salomo Ojala

Shemeikka:
Eero Markkanen on kulttipelaaja, jonka tarina ja persoona ovat kantaneet miestä silloinkin, kun esitykset kentällä eivät ole antaneet siihen aihetta. Harjoituskauden näytöt ovat ponnettomat, mutta kyseessä on yhä 28-vuotias hyökkääjä, jolla on ominaisuudet tehdä Veikkausliigassa vielä hyvää tulosta boksin sisällä. Markkanen ei voita sarjan maalipörssiä, mutta pitkän jyväskyläläisen tehoja Haka kaipaa ja tulee samaan niitä jopa yhdeksän maalin verran. Salomo Ojala tarjoaa tärkeän tulituen. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Ikola:
Ällistyttävän urapolun kulkenut Markkanen on nimekäs vahvistus valkeakoskelaisten ryhmään, mutta nimi itsessään ei riitä vielä mihinkään. Näen tämän kauden hänelle jättimäisenä näytön paikkana ja tilaisuutena osoittaa suomalaisille jalkapallofaneille hänen todellinen arvonsa. Juuri niille, jotka ensimmäisinä innostuivat hänen Real Madrid –unelmansa toteutumisesta ja jäivät odottelemaan menestystä.

Tulosta Veikkausliigassa on tultava nopeasti. Jos Markkanen ei täytä potentiaaliaan edes Suomen pääsarjatasolla, voidaan hänet mielestäni leimata yhdeksi maamme onnekkaimmista ammattilaisjalkapalloilijoista. Pahoin pelkään, että Markkasen pelaajauran ensimmäinen kymmenen maalin rajapyykki jää tälläkin kertaa vain haaveeksi.

Juttu jatkuu videon alla. 

2:46
SJK hakee uutta nousua kärkeen KuPSista tulleen mestarivalmentajan Jani Honkavaaran vetämänä.

Jääkö KuPSin mestaruus tähdenlennoksi?

Innanen:
Siirrytään hallitsevan mestarin pakeille: Kuopion Palloseuran materiaali on edelleen varsin nimekäs ja laajuuttakin miehistössä riittää, mutta esimerkiksi muutamat ulkomaalaispelaajat eivät innostu "vanhan liiton" norjalaisluotsin tyylistä. Arne Erlandsen on jääräpää, jonka pelitapa ei vain ole enää yksinkertaisesti tätä päivää. Portugalilaistoppari Nuno Tomasin tilannetta kannattaa seurata äärimmäisen tarkasti: hänen pitäisi olla johtava pelaaja taitojensa puolesta, mutta toteuttaako hän kentällä valmentajan tahtoa? Pelintekijä Nana Boateng taasen on väläytellyt osaamistaan, mutta kaksi ulosajoa Suomen Cupissa kielivät myös kurittomuudesta ja turhautumisesta. Minä väitän, että KuPS ei yllä tällä kaudella kolmen parhaan joukkoon. 

Shemeikka:
Kuopion Palloseurassa tiivistyy suomalaisen seurajalkapallon suuri ongelma: jatkuvuuden puute. Hallitsevan mestarin identiteetti on muuttunut viime kaudesta radikaalisti. Päävalmentajat saattavat vaihtua mestaruuksienkin jälkeen, mutta näin radikaali muutos jalkapalloajattelun perustassa herättää kysymyksiä. Mihin Kuopion Palloseura on matkalla isossa kuvassa? Mitä se edustaa? Kuka laivaa johtaa?

On melkoista vähättelyä sanoa, ettei muutos uuteen ole ollut kitkaton. Mestaruuden voittanut KuPS on sisällöllisesti täysin uuden projektin äärellä, eikä se voi olla näkymättä alkavan kauden tuloksessa. Yksilötasolla Petteri Pennasen lähtö syö joukkueen sisäistä vakautta, jonka lisäksi jänniteitä ja kysymysmerkkejä on koko seurassa jo tässä vaiheessa liikaa. KuPS ei ole kauden päätteeksi kolmen parhaan joukossa.

Ikola:
KuPS on palannut takaisin lähtöruutuun. Se on hyvin harmillista, sillä hallitsevan mestarin haluaisi aina nähdä mukana myös seuraavan kauden mestaruustaistossa. Näin ei kuitenkaan taida nyt käydä, sillä joukkue ei ole enää entisensä. Pelaajanippu on muuttunut viime kaudesta merkittävästi ja valmennustiimi sen ympärillä. Se tulee verottamaan erityisesti alkukauden tuloksista. Erlandsenin pelitapa ei ole vielä iskostunut kaikkien pelaajien päähän, mikä on varmasti turhauttanut jo joitain heistä. Riittääkö keltamustilla kärsivällisyys ja usko norjalaisluotsin projektiin, jos homma ei lähde saman tien rokkaamaan?

Ulkomaille tähtäävällä Ilmari Niskasella on ainakin toinen silmä kiinni siirrossa. Hänen lähtönsä kauden startattua olisi jättimäinen takaisku savolaisjoukkueelle. KuPSin pelaajamateriaali on kuitenkin tällä hetkellä laaja ja laadukas, minkä takia sillä on mielestäni mahdollisuus ahtautua sarjan kolmen parhaan joukkoon. Mestaruudesta se ei kuitenkaan pysty taistelemaan.

Juttu jatkuu videon alla. 

2:30
Suomen jalkapallomaajoukkueen keskikenttäpelaaja Rasmus Schüller haluaa palauttaa seurajoukkueensa HJK:n takaisin mestaruuskantaan.

Mestari selvä, kuka haalii mitalit?

Innanen:
Katsoin kristallipalloani, HJK voittaa mestaruuden, FC Honka ottaa hopeaa ja FC Inter pronssia. Joukkueiden päävalmentajat, Klubin Toni Koskela, espoolaisjoukkueen Vesa Vasara ja sinimustien Jose Riveiro vaikuttavat näkemykseeni tietysti valtavan paljon. Näiden ryhmien pelaaminen on ollut harjoituskaudella parhaimmillaan hyvin laadukasta, tehokasta ja tasapainoista. Nostan Interin kolmen kärkeen siitäkin huolimatta, ettei vielä ole selvyyttä sen suhteen, palaako slovenialaistaituri Filip Valencic Turkuun. 

Shemeikka:
Katsomme selvästi samaa kristallipalloa. HJK on julistettu mestariksi ennen kauden alkua ennenkin – perustellusti. Arvio tehdään aina tässä hetkessä käytettävissä olevan tiedon pohjalta. Jälleen kerran – jopa aiempaa selkeämmin – kaikki viittaa helsinkiläisten mestaruuteen. Pelaajamateriaalin laatu pursuaa yli vaihtopenkin reunojen, mikä muodostaakin ainoan kysymysmerkin. Joukkueesta löytyy esimerkiksi noin kymmenen keskikenttäpelaajaa, joiden tyytyväisenä pitäminen ja roolittaminen on iso haaste Toni Koskelalle. HJK:sta löytyy myös alkavan kauden maalikuningas, Roope Riski.

Jani Honkavaaran SJK parantaa valmentajan tyylille uskollisesti merkittävästi kauden edetessä. Honkavaara onnistuu vakauttamaan pelin eri osa-alueet ja omistaa siihen myös tarvittavan kovan pelaajamateriaalin. SJK nousee toiseksi, mutta ei häiritse mestaruutta juhlivaa HJK:ta. Jarkko Wiss aloittaa viidennen vuotensa Ilveksen päävalmentajana ja jatkuvuus tuottaa pronssimitalin. Joukkue on kokenut vain vähäistä vaihtuvuutta ja oppinut viime kauden loppunotkahduksesta. Vaikka Lauri Ala-Myllymäen ominaisuudet eivät riittäisi ulkomaille, kyseessä on yhä pelottavan tehokas pelaaja Veikkausliigassa.

Ikola:
Olen kanssanne samaa mieltä. HJK on tuleva Suomen mestari. Siitä ei ole kahta sanaa.

FC Interillä on myös yksi Veikkausliigan parhaista valmentajista, mutta ilman Filip Valencicia ja Mika Ojalaa, puuttuu Riveiron hyökkäyksestä se samanlainen pelote kuin viime kaudella. Inter taistelee hopeasta Hongan kanssa. Jos kaikki menee hyvin, voi Jarkko Wissin pitkäaikainen projekti Ilveksessä puhjeta myös kukkaan. Lauri Ala-Myllymäen suoritukset ovat kuitenkin avainasemassa tälläkin kaudella. Ilveksen kasvatti pelaa todennäköisesti viimeistä kauttaan tamperelaisten riveissä, ja voi terveenä pysyessään viedä Ilveksen pitkälle. Mitaleille joukkue ei kuitenkaan tälläkään kaudella yllä. Jani Honkavaara vaatinee myös yhden totuttelukauden uuden miehistönsä peräsimessä ennen SJK:n paluuta TOP3:seen.

Juttu jatkuu videon alla. 

1:59
FC Inter mitalisuosikkina Veikkausliiga-kauteen – Timo Furuholmilla iso vastuu hyökkäystehoista.

Arviot Veikkausliiga-kauden loppusijoituksista:

Sijoitus

Innanen

Shemeikka

Ikola

1.

HJK

HJK

HJK

2.

FC Honka

SJK

FC Inter

3.

FC Inter

Ilves

FC Honka

4.

SJK

FC Honka

KuPS

5.

KuPS

FC Inter

Ilves

6.

Ilves

KuPS

SJK

7.

FC Haka

HIFK

HIFK

8.

HIFK

FC Haka

FC Haka

9.

FC Lahti

FC Lahti

FC Lahti

10.

RoPS

IFK Mariehamn

IFK Mariehamn

11.

IFK Mariehamn

RoPS

RoPS

12.

TPS

TPS

TPS

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja