Koronavirus sekoitti Ilveksen siirtosuunnitelmat – vaihtunut kotikenttä tuo myös omat haasteensa: ”Tunnelma ei välity niin hyvin”

Jarkko Wiss, 48, aloittaa jo viidennen kautensa Ilveksen peräsimessä, kun uusi Veikkausliiga-sesonki pyörähtää käyntiin ensi keskiviikkona. Tamperelaisluotsin nuori joukkue ei ole muuttunut viime kaudesta kovinkaan paljoa, mutta ensimmäiset kotiottelunsa seura pelaa vaihtuneessa ympäristössä.

Normaalisti Tammelan stadionilla pelavaa Ilves starttaa sarjakautensa Ratinassa. Muutto lähes 17 000 istumapaikan suurstadionille on perusteltu, sillä ainakin heinäkuun ajaksi joukkue voi tuoda erityisjärjestelyiden valossa kotipeleihinsä enemmän katsojia kuin mikään muu Veikkausliiga-seura.

Wissin mukaan suurilla katsojamäärillä on todennäköisesti merkittävämpi vaikutus seuran lipputuloihin kuin joukkueen pelillisiin esityksiin. Viime syksynä vaihdettu nurmi kuitenkin lämmittää hänen mieltään.

– Tunnelma Ratinassa ei välity kentälle niin hyvin kuin Tammelassa, vaikka paikalla olisikin paljon yleisöä. Se on vähän etäinen, Wiss kuvaili MTV Urheilulle.

– Pelialustana Ratina on kuitenkin laadukkaampi ja nurmi yksi maan parhaista. Meidän pitää vain pelata niin hyvin, että yleisö innostuu ja kannustus lähtee käyntiin.

Virus vaikutti siirtosuunnitelmiin

Pelaajabudjettiinsa nähden Ilveksellä, joka sijoittui viime kaudella neljänneksi, on ollut tapana suoriutua Veikkausliigassa todella vahvasti. Avain menestykselle on lähtöisin seuran tarkkaavaisesta siirtopolitiikasta ja omien kasvattien suosimisesta.

Wissin mukaan Ilveksen juniorijoukkueiden pelaajia murtautuu seuran ykkösmiehistöön joka vuosi, mikä luonnollisesti säästää siirtokuluissa.

– Meillä on todella toimiva junnuputki tällä hetkellä. Siirtomarkkinoilta me koitamme etsiä pelaajia, joilla on halua kehittyä ja edetä urallaan ylöspäin. Sen takia runkomme on melko nuori ja keski-ikä 22:n paikkeilla, Wiss avaa.

– Nuoruuden into ja tekemisen moraali ovat tärkeitä asioita. Se ei ihan aina riitä kärkisijoille, mutta meillä on sellainen henkinen porukka, joka tekee hyvää duunia joka päivä.

Viime kauden joukkueeseen verrattuna Ilveksen pelaajistossa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. FC Interiin siirtynyt keskikenttäpelaaja Matias Ojala oli seuran näkyvin lähtijä, jonka tilalle tamperelaiset nappasivat Norjassa marinoituneen Joona Vetelin.

Wissin mukaan kaikkia jalkapalloseuroja koetelleet talousvaikeudet veivät Ilvekseltä kuitenkin yhden uuden pelaajahankinnan.

– Me olimme budjetoineet vielä yhden hyökkäyspään hankinnan. Poikkeusaika on kuitenkin tuonut taloudellisia haasteita kaikille seuroille, minkä takia myös me luovuimme tästä suunnitelmasta. Katsotaan sitten, mitä me voimme asialle tehdä, jos joku pelaajistamme lähtee.

Onko Ala-Myllymäki jopa liian tärkeä pelaaja Ilvekselle?

Viime kauden päätyttyä Ilves oli jo vaarassa menettää joukkueensa tärkeimmän pelaajan, kun Lauri Ala-Myllymäen uskottiin siirtyvän ulkomaille. Toistaiseksi 23-vuotias pelintekijä on kuitenkin viihtynyt Tampereella, missä hänen sopimuksensa on voimassa alkavan kauden loppuun saakka.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

– Kyselyjä on tullut ja kiinnostusta on jonkin verran. Lauri olisi päässyt jo viime kauden jälkeen ulkomaille, mutta saatavilla olevat paikat eivät olleet hänen mielestään niin kiinnostavia. Sitten kun siirto viimein tapahtuu, me toivotamme kasvatillemme vain onnea ja menestystä – ja ainahan sitä pääsee takaisin, Wiss hymähti.

Ala-Myllymäen fantastisilla otteilla on kuitenkin omanlainen varjopuolensa. Monet ovat nimittäin pohtineet, onko pelaaja jopa liian tärkeä osa Wissin palapeliä. Toimisiko homma yhtä hyvin ilman häntä?

Viime kaudella Ilveksen 34 tekemästä sarjamaalista 44 prosenttia sai alkunsa Ala-Myllymäen jalasta, kun hän takoi nimiinsä peräti 12 täysosumaa ja kolme maalisyöttöä. Tämän kauden Suomen cupissa hän ehti tehdä seitsemään peliin kolme maalia kahden maalisyötön lisäksi.

– Se on hyvä, että joukkueesta löytyy tietynlaisia profiilipelaajia. Lauri on ollut aina kova työntekijä ja tehot ovat tulleet sen mukana. En näe siinä mitään ongelmaa, että tehoja syntyy noin paljon, Wiss kertoi tyytyväisenä.

– Samalle pelipaikalle on myös muita vaihtoehtoja, kuten Emile Paul Tendeng ja Naatan Skyttä, joka tulee varmasti ottamaan suuria edistysaskelia tällä kaudella. Jokaisella menestyvällä joukkueella on ainakin yksi maalitykki, ehkä useampiakin.

Ilveksen kausi lähtee käyntiin kotiottelulla IFK Mariehamnia vastaan. Kamppailu potkaistaan Ratinassa käyntiin keskiviikkona 1.7. kello 18:30.

Lue myös:

    Uusimmat