Kulkukoiralaumat raadelleet lapsia Thaimaan rannoilla – nyt puhuu henkensä edestä pelästynyt Kari, 34: "Alkoi paniikki hiipiä päälle, että tässäkö tämä elämä sitten oli"

Kulkukoiralauma hyökkäsi viikko sitten 7-vuotiaan pojan kimppuun Thaimaan Krabilla. Suomalaiset ovat joutuneet pelkäämään vihaisia kulkukoiralaumoja myös muualla Thaimaassa.

Viime viikonloppuna 7-vuotias yhdysvaltalaispoika Nolan joutui kulkukoiranlauman raatelemaksi hiekkarannalla Thaimaan Krabilla. Vuotta aiemmin kulkukoiralauman hyökkäyksen kohteeksi Krabin Ao Nangin rannalla joutui 5-vuotias suomalainen pikkupoika.

Kulkukoirat ovat ilmeisen suuri ongelma Krabin alueella, mutta ne ovat vakava riesa myös muualla Thaimaassa.

Oululainen Kari Vuokila, 34, joutui kaksi vuotta sitten henkilökohtaisesti kokemaan, kuinka vaarallisia kulkukoiralaumat voivat Thaimaassa olla.

Helmikuussa 2018 Vuokila oli reppureissulla pohjoisessa Thaimaassa. Hän oli ollut viettämässä iltaa Paissa ja suunnannut puolenyön maissa yksin kulkunsa ravintolasta hostellille.

Matka kesti noin kymmenen minuuttia, mutta siitä muodostuikin todella pelottava kymmenminuuttinen.

– Kadut olivat ihan autioita eikä missään näkynyt ketään. Huomasin, että kauempana oli muutamia koiria, mutta jätin ne omaan arvoonsa, koska yleensä jos kulkukoiria ei huomioi, niin nekään eivät huomioi sinua, paljon eri puolilla maailmaa matkustanut Vuokila kertoo.

Yhtäkkiä Vuokila huomasi, että hänen ympärillään oli seitsemän tai kahdeksan koiraa, jotka kävelivät hänen kanssaan samaa matkaa. Hän jatkoi kävelemistä ripeään tahtiin, mutta koirat jatkoivat seuraamista.

– Kun ne sitten alkoivat murisemaan, niin siinä vaiheessa alkoi vähän pelottamaan, että mitäköhän nyt oikein tapahtuu. Mietin, että yhdelle tai kahdelle koiralle voisin vielä pärjätä, mutta jos on isompi määrä koiria, niin siinä jäisin kyllä todella pahasti tappiolle.

Seuraavaksi koirat alkoivat murista entistä enemmän ja tekemään tekemään pieniä hyökkäysliikkeitä häntä kohti.

– Siinä vaiheessa alkoi paniikki hiipiä päälle, että tässäkö tämä elämä sitten oli, Vuokila kertoo ajatuksistaan.

"Siinä tuli vähän tippakin linssiin"

Vuokila yritti pitää päänsä kylmänä ja jatkaa kävelemistä samaan tahtiin. Hän ajatteli, että jos hän lähtee juoksemaan karkuun, niin koirat hyökkäisivät varmasti hänen kimppuunsa.

– Jotakin siinä kuitenkin oli tehtävä, koska olin ihan varma, että kohta koirat hyökkäävät kimppuuni. Aloin ärjymään ja huutamaan tosi kovalla äänellä. Lisäksi pyörin ympäri ja huidoin käsilläni, etteivät koirat pääse yllättämään minua selkäpuolelta, hän kertoo toimistaan.

Tämä näytti auttavan ja koirat jättäytyivät hieman taemmas. Vuokila jatkoi huutamista ja lopulta yksi koirista lähti pois paikalta muut vanavedessään.

– Siinä vaiheessa oli adrenaliinit niin koholla ja se alkoi purkautumaan, niin siinä tuli vähän tippakin linssiin. Sai huokaista helpotuksesta, että selvisin tilanteesta, mies myöntää.

– Jos yksikään niistä koirista olisi hyökännyt, niin siinä olisivat kaikki muut tulleet perässä, ja siinä tilanteessa olisin jäänyt toiseksi.

Hostellille päästyään Vuokila kertoi tilanteesta paikallisille, jotka totesivat, että koiralaumat voivat olla ihmisille jopa todella vaarallisia.

– He sanoivat, että koirien lähestyessä laumana, kannattaa alkaa heittelemään kiviä niitä kohti, tai edes esittää tekevänsä niin, koska sitä ne säikähtävät, Vuokila kertoo.

Vuokila on matkustellut paljon maailmalla, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän törmäsi vihaisiin kulkukoiriin.

– Ainahan kaikkialla on kulkukoiria, mutta vihaisia koiria ei ole tullut vastaan kyllä missään muualla. Eivät ne yleensä ota ihmisiin mitään kontaktia, jos ei itse lähesty niitä ensin, hän toteaa. 

Kulkukoirien määrät kasvaneet vuosien varrella

Lahtelaisella Veli-Pekka Marttilalla ei suoranaisesti ole omakohtaista kokemusta kulkukoirien hyökkäyksistä, mutta hän on seurannut koirien tekemisiä Thaimaassa jo pitkään.

Mies on lomaillut Thaimassa säännöllisesti vuodesta 1988 lähtien. Yhteensä Thaimaan-matkoja on kertynyt 25 kappaletta ja suurin osa niistä on suuntautunut Pattayalle, joka on yksi suomalaisten turistien suosikkikohteista Thaimaassa. Paikka kuuluu myös Marttilan suosikkeihin, sillä hän jopa asui Pattayalla seitsemän kuukauden ajan vuonna 1992.

– Jo aikoinaan Pattayalla oli kulkukoiria, mutta nyt määrät on kasvaneet huomattavasti, Marttila kertoo kokemuksistaan.

Kulkukoirat liikkuvat niin rannoilla kuin hotellialueilla ja uima-altaillakin. Yleensä ne lähestyvät ihmisiä, koska yrittävät pummata heiltä ruokaa.

Osa kulkukoirista seikkailee yksin ja osa taas suuremmissa laumoissa. Monet koirista ovat myös hyvin sairaita.

Laumoissa kulkevat ovat Marttilan mielestä niitä, jotka aiheuttavat enemmän ongelmia.

– Laumoissa liikkuvissa on aina yksi pomo joka määrää tahdin. Ja kun ulkopuolinen uros yrittää lauman naaraita, tulee tappelu ja tässä yhteydessä myös ihmiset ovat vaarassa.

Kerran Marttila on nähnyt myös melkoisen kulkukoirista johtuvan vaaratilanteen.

– Urokset tappelivat ja siinä sivussa toinen hyökkäsi tielle tulleen mopoilijatytön jalkaan.

Lue myös:

    Uusimmat