Kuljettajilta kovaa kritiikkiä FIAlle Australian romurallin jälkeen – "He haluavat vain järjestää näytöksen"

Max Verstappen ajoi värikkään Australian GP:n voittoon.

Australian osakilpailun kaoottinen loppunäytös on saanut osakseen rajua kritiikkiä. Kuljettajista ainakin George Russell ja Lando Norris suomivat Kansainvälistä autoliittoa (FIA) keinotekoisen draaman luomisesta punaisten lippujen avulla.

Australian kisa keskeytettiin vain pari kierrosta ennen maalia, kun Kevin Magnussenin auto jäi radan varteen tanskalaisen osuttua ratavalliin. Uusintalähtö johti katastrofiin, kun monet kuljettajat kolaroivat välittömästi lähdön jälkeen. Kilpailu keskeytyi uudelleen kisan kolmansilla punaisilla lipuilla.

McLaren-kuljettaja Lando Norris sanoo suoraan, ettei FIA pyri punaisilla lipuilla takaamaan turvallisuutta kilpailussa, vaan keinotekoisesti luomaan draamaa, jotta kilpailuista tulisi jännittävämpiä.

– Punaisten lippujen koko tarkoitus tuntuu olevan se, että saadaan luotua show, Norris tylyttää Motorsportille.

– Olisin helposti voinut kolaroida Hülkenbergin (Haas-kuski Nico Hülkenberg) kanssa lopussa, koska monet kuljettajat ajoivat ulos ja heitä piti väistellä.

Tilanne ei sinällään tullut kuljettajille yllätyksenä. Valtteri Bottas totesi Viaplayn haastattelussa kuljettajien tekevän tilanteessa kaikkensa parempien sijoitusten eteen, mikä johtaa helposti virheisiin.

– Kyllä sen tietää, että jos on kaksi kierrosta jäljellä, romua tulee. Jos ei ole top 10 sijoilla, yrittää nousta. Shown puolesta se on hyvä, Bottas pyöritteli ja myönsi itsekin ladanneensa uusintalähtöön kaikkensa, koska oli pistesijojen ulkopuolella.

Kisassa lopulta kuudenneksi sijoittunut Norris kritisoi FIAn toimintaa.

– Kaikki voi päättyä epäonnisesti, koska he vain haluavat järjestää näytöksen.

Mercedeksen Russellin kisa päättyi jo varhain teknisiin murheihiin, joten hän ei joutunut osalliseksi kisan lopun sekoiluun. Yhden punaisen lipun Russellkin ehti kokea. Williamsin Alex Albon ajoi ratavalliin kahdeksannella kierroksella Russellin käytyä juuri renkaanvaihdossa.

Seurannut punainen lippua ja kisan keskeytys pilasi britin kisastrategian. Mercedes-kuski suomi FIAa päätöksestä.

– Minusta punainen lippu oli täysin tarpeeton. Radalla oli kyllä jonkin verran soraa, mutta siinä oli myös selkeä ajolinja. Olemme nähneet pahempiakin tilanteita aiemmin, kuljettajayhdistyksen puheenjohtajana toimiva Russell sanoi.

– En oikein saa tolkkua siitä, miten jotkut päätöksistä tehdään.

Russellin mukaan tilanteeseen on pyritty saamaan kohennusta, mutta turhaan.

– Pyrimme kaikki toimimaan yhteistyössä FIAn kanssa asioiden kehittämiseksi, mutta se tuntuu olevan haastavaa.

Lue myös:

    Uusimmat