Mainos

Kuka valvoo? Työntekijät ilman palkkaa ja uusia välitettiin

24:17

Uudenmaan TE-toimisto välitti työntekijöitä EU Finnes Oy:hyn, vaikka työntekijät hakivat rahojaan palkkaturvasta.

Palkkaturvaan on tullut parikymmentä hakemusta vuokratyövoimaa välittävän yrityksen sähköasentajilta. Yksi heistä oli Jani Sormunen, jonka palkka jäi tulematta heti alkuunsa.

– Olihan se aika erikoista, että sain TE-nettisivujen (ent. Mol.fi) kautta tiedon työpaikasta ja myöhemmin paljastui, että yrityksen työntekijät hakivat jo silloin palkkojaan palkkaturvasta. Itse lopetin kuukauden kuluttua, kun en saanut mitään uskottavaa selitystä asiaan, toteaa Sormunen.

Sormusen mukaan useilla työkavereilla on monen kuukauden palkat saamatta yritykseltä eivätkä he ole saaneet mitään yhteyttä työantajaan.

– Yritys haki koko ajan uusia miehiä töihin.  Nyt minä ja monet muut olemme jättäneet palkkaturvahakemuksen jo viime syksynä. Emme ole vieläkään saaneet palkkoja, harmittelee Sormunen.

Palkkaturvahakemuksia tuli viime vuonna 39 miljoonalla eurolla, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin 2000-luvulla. Neljäs osa hakemuksista tuli rakennusalalta ja toisena oli kuljetusala.

"Tällaisia tapauksia pääsee läpi seulan"

Työvälittäjä voi kieltäytyä työvälityksestä palkanmaksun laiminlyömisen tai vireillä olevien palkkaturvahakemusten vuoksi.

Yksistään Uudenmaan TE-toimistossa käsiteltiin viime vuonna reilut 200 000 työpaikkaa.

– Emme työpaikkojen julkaisuvaiheessa pysty tarkistamaan työnantajan taustoja. Palkkaturvasaatavien vuoksi Uudenmaan TE-toimistossa tehdään tällaisia päätöksiä aina silloin tällöin. On toki mahdollista, että yksittäisiä tapauksia pääsee läpi seulan, koska kattava ennakkotarkistaminen on mahdotonta, kertoo yritysasiakkuuskoordinaattori Riku Hautamäki Uudenmaan työ-ja elinkeinotoimistosta.

Uudenmaan TE-toimistosta kerrotaan, että jos paikkailmoituksessa tai työnantajan taustassa havaitaan puutteita, tiedot tarkistetaan työnantajalta ja hänelle annetaan mahdollisuus korjata tilanne.

– Jos julkisuuteen on jo päässyt kriteerien vastainen paikka, se poistetaan välittömästi. Osa TE-palvelut-nettisivulla (entinen Mol.fi) julkaistavista paikoista tulee automaattisten järjestelmien kautta, ja niiden kohdalla joudutaan poikkeuksetta tyytymään jälkikäteistarkasteluun. Myös mahdollisuus työpaikkojen suorasiirtoon voidaan perua ongelmatapauksissa, sanoo Hautamäki.

Uudenmaan TE-toimistosta kerrotaan, että toimisto törmää postilaatikosta käsin toimiviin yrityksiin harvakseltaan – tosin peruspalvelussa asia ei välttämättä edes tule ilmi.

– On myös mahdollista, että postilaatikkoyritykset välttävät asiointia viranomaistahojen kanssa, ja hankkivat työvoimansa muuten kuin TE-toimiston kautta. Kattava työpaikkojen ennakkotarkistaminen vaatisi kaikkien viranomaisrekisterien erillistä läpikäyntiä jokaisen työnantajan kohdalla – ja kuten helposti ymmärtää, se ei tosiaan ole resurssien puitteissa mahdollista, toteaa Hautamäki.

MTV Uutiset ei tavoittanut EU Finnes Oy:n edustajia. Kaupparekisterin mukaan yritys toimii Lauttasaaren ostoskeskuksessa, mutta sieltä ei löytynyt yritystä. Yrityksen puhelinnumero ei vastannut.  EU Finnes Oy:n nimi on hiljattain muuttunut Oy Eldait Ab:ksi.  Yritys toimii nyt jo kolmannella nimellä. Nykyiset omistajat ovat virolaisia, mutta yrityksen keulahahmo on suomalainen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja