Kuka tahansa voi onnistua kuvissa, uskoo Erika – tärkeintä on uskoa omiin mahdollisuuksiinsa: "Se on mieletöntä, kun sen oikeasti tajuaa"

Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule?"Sanoissa, joita sanomme itsellemme, on valtava voima" 3:03
Miten kohtelet itseäsi, kun kukaan muu ei kuule? "Sanoissa, joita sanomme itsellemme, on valtava voima"

Erika uskoo, että kuka tahansa voi onnistua kuvissa. Moni nainen kuitenkin kuvittelee virheellisesti, ettei ole "kuvauksellinen". – Se on mieletöntä, kun sen oikeasti tajuaa: sinä voit muuttaa itseäsi. Et ole kahlittu mielikuvaan itsestäsi, Erika sanoo.

Ajatteletko usein, että et vain onnistu kuvissa? Et ole yksin – mutta oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mitä "kuvissa onnistuminen" oikeasti on?

Erika Lind uskoo, että kuka tahansa voi onnistua kuvissa. Hän on valokuvaaja ja ja LCF Life Coach, ja erikoistunut kuvaamaan naisia, jotka eivät usko olevansa kuvauksellisia.

"Koko pointtini on, että ihminen hyväksyy itsensä sellaisena kuin on"

Nopea googlaus paljastaa karun totuuden: kuvissa onnistuminen on sarja vinkkejä, joissa yleensä kerrotaan, mitä ei pidä tehdä.

Älä naura suu auki, älä seiso lysyssä, pidennä kaulaasi, piilota makkarat, pinnistä, kavenna ja suorista. Tällaisista ohjeista Erika ei välitä.

– Jos haluaa pienentää tai suurentaa jotakin, toki on tiettyjä asentoja, joissa niin voi tehdä. Mutta koko pointtini on, että ihminen hyväksyy itsensä sellaisena kuin on. Siihen kuuluvat ne kohteet ja asiat meistä, joista olemme kriittisiä. Pointtini ei ole, että peitellään niitä, yritetään muokata niitä tai poistetaan ne Photoshopissa tai poseeraamalla, Erika sanoo.

– On hauskaa leikkiä ja on tärkeää, että ihminen leikkii. Poseeraaminen on hauskaa ja on hienoa, että ihminen innostuu, mutta ohjeet, kuten "älä naura suu auki"… Haluaisin taltioida ihmisen mahdollisimman luonnollisessa tilassa. Tarkoitan tällä sitä, että ihminen on rentona, sellaisena, kun hän siinä tilanteessa on.

"Mitä enemmän näemme jotakin, siitä tulee normaali meille"

Poseeraukset eivät kerro tarinaa ihmisestä, vaan tarinan, jonka ihminen haluaa itsestään kerrottavan. Samaa sarjaa ovat muokkaukset, joissa jokainen virhe käsitellään piiloon.

Osittain siksi Erika pitää taukoa sosiaalisesta mediasta kerran kuukaudessa. Kuvien ja tiedon tulva aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia.

– Mielestäni tosi huolestuttavaa on se, että kuvista, joita näemme, tulee väistämättä tietynlainen normaali. Vaikka tiedämme että kuvissa on filtteri, niitä on photoshopattu, on käytetty ammattikuvaajaa ja kuvakulmat on mietitty, alitajuntaan kuva kuitenkin menee normaalina asiana, Erika kuvaa.

– Mitä enemmän näemme jotakin, siitä tulee normaali meille. Alamme verrata sitä omiin kuviimme tai kehoomme.

"Ihmiset ovat tosi kyllästyneitä täydellisyyteen"

Ihmiset ovat kuitenkin onneksi heränneet. Nyt pinnalla on aitous ja se, että somekuvissaan osoittaa inhimillisyyttä ja oletettuja virheitä. Täydellisyys on alkanut turhauttaa.

– Uskon, että ihmiset ovat tosi kyllästyneitä täydellisyyteen, ja aitouden tarve ja jano tulee kasvamaan entisestään. Toisaalta tämä uusi sukupolvi, nuoremmat, jotka ovat kasvaneet siinä maailmassa, on eri asia. Jää nähtäväksi, miten se vaikuttaa, Erika sanoo.

– Uskon, että aitous tulee aina voittamaan. Emme voi kiistää sitä, mikä vaikutus on sillä, että olemme oikeasti läsnä jollekin ihmiselle ja olemme aidosti sitä, mitä olemme.

"Unelmani on, että ihmiset näkisivät itsensä sellaisina kuin he ovat"

Kuvillaan Erika toivoo muuttavansa maailmaa. Parastahan olisi, että häntä ei tarvittaisi – että ihmiset osaisivat rakastaa itseään niin, että Erika olisi kuvannut itsensä työttömäksi.

– Uskon, että me kaikki muutamme maailmaa suuntaan tai toiseen kaikissa vuorovaikutustilanteissa, Erika sanoo.

– Unelmani on, että ihmiset näkisivät itsensä sellaisina kuin he ovat ja hyväksyisivät sen. Olisivat rakastuneita itseensä, mutta eivät itseään täynnä olevalla tavalla, vaan terveellä, hyväksyvällä asenteella. Millainen maailmamme olisikaan, jos ihmiset olisivat sellaisia!

Valokuvaaja Erika kuvaa naisia, jotka eivät usko olevansa kuvauksellisia 3:42
Valokuvaaja Erika kuvaa naisia, jotka eivät usko olevansa kuvauksellisia

"Mitään ei ikinä saa, jos ei yritä"

Kyllä, kyllä, ihanaahan se olisi – periaatteessa. Joku siellä ruudun takana ajattelee nyt, että kiva teille, mutta ei minusta kuitenkaan hyvää kuvaa saa.

Erika tunnistaa ajatuksen ja myöntää, että se on hyvin yleinen ajattelutapa.

– Kaikki asiakkaani ovat ajatelleet niin, ja sitten ajatelleet toisin. Tämähän on uskomus: ihminen kuvittelee, ettei hän ole kuvauksellinen eikä hänestä saa hyviä kuvia. Totuus selviää vain sillä, että rohkaistuu ja repäisee, menee mukavuusalueensa ulkopuolelle, Erika sanoo.

– Mitään ei ikinä saa, jos ei yritä. Mikään ei ikinä muutu, jos ei tee asioita toisin. Se on mielestäni kaiken lähtökohta: jos toivoo, että tuntisi itseään kohtaan positiivisemmin, välittävämmin ja lempeämmin, niin jostain pitää lähteä liikkeelle.

"Jokainen kykenee muuttamaan itsensä ja elämänsä"

Erika haluaisi olla se ensimmäinen askel, jonka ihminen ottaa, kun hän haluaa tehdä muutoksen.

– Jo lapsena toimimme niin, että kun onnistumme jossakin, se rohkaisee meitä, kasvattaa itseluottamusta ja uskallamme taas kokeilla uusia asioita. Mitä muuta voisin tehdä? Mitä muuta voisin kokeilla, mistä olen kuvitellut, että en voi tehdä niin?

Hän toivoo, että jokainen uskoisi omiin mahdollisuuksiinsa. Vaikkei oikeastaan tietäisi, mitä ne mahdollisuudet ovat.

– Jokainen kykenee muuttamaan itsensä ja elämänsä, tekemään asioita eri tavalla, tekemään erilaisia päätöksiä. Koko elämä on sarja erilaisia tapoja, joita olemme omaksuneet. Kaikki tavat ovat muutettavissa, Erika sanoo.

Kun joku siis voivottelee "minä vain nyt olen tällainen", Erika ei usko.

– Ei, sinä et nyt vain ole sellainen. Voit tehdä asialle jotakin, jos se häiritsee sinua. Jokaisella on voima ja valta siihen. Se on mieletöntä, kun sen oikeasti tajuaa: sinä voit muuttaa itseäsi. Et ole kahlittu mielikuvaan itsestäsi. Se, joka olit eilen, ei tarkoita, että olet sama tänään, tai varsinkaan huomenna, Erika sanoo.

– Kaikki päätökset, jotka ihmisen tekee tänään, vaikuttavat siihen, kuka ihminen on huomenna. Sinulla on juuri nyt, tässä hetkessä, valta tehdä asiat toisin. Mielestäni se on mieletöntä: maalaamme tulevaisuuttamme koko ajan, joka hetki.

Lue myös:

    Uusimmat