Sanna Marin yrittää pelastaa Ukrainaa eliittiseurassa – mitä virkaa uudella huippuryhmällä on?

Miksi juuri nämä henkilöt ovat mukana Ukraina-ryhmässä? 0:54
Miksi juuri nämä henkilöt ovat mukana Ukraina-ryhmässä? Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Iro Särkkä vastaa.

Ukrainan presidentin kanslia isännöi tämän viikon tiistaina Ukrainan turvallisuutta ja euroatlanttisia suhteita käsittelevän uuden työryhmän kokousta. Työryhmiä riittää, mutta tämän kollegion kokoonpano eli jäsenten status ja nimekkyys herätti huomiota. 

Työryhmään kuuluu esimerkiksi Britannian entinen pääministeri Boris Johnson sekä Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton ja myös Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt on mukana. 

Toisena puheenjohtajana toimii sotilasliitto Naton pääsihteerinä, ja Tanskan pääministerinä aiemmin toiminut Anders Fogh Rasmussen. Kovien nimien sarjassa on mukana myös Suomen entinen pääministeri Sanna Marin

Uuden kansainvälisen Ukraina -ohjausryhmän julkilausuttu tavoite on kehittää visio Ukrainan tiiviistä integroitumisesta euroatlanttiseen turvallisuusalueeseen ja saatella maa lopulta sekä EU:n että Naton jäsenyyksiin. 

Epävirallisemmin voidaan sanoa, että johtajakarismalla ja suhdeverkostoilla varustellun ryhmän tehtävä on pitää Ukrainan asiaa esillä muiden huomiosta kilpailevien konfliktien yli, sekä liputtaa edelleen Ukrainan tukemisen, siis rahoittamisen ja aseistamisen puolesta, jos into siihen hiipuu. 

Kaikki ryhmään kuuluvat ovat näkyvästi tukeneet Ukrainan asiaa jo viroissaan – esimerkiksi Sanna Marin jo pääministeriaikanaan. 

Ryhmällä ei ole muodollista päätösvaltaa eli he eivät päätä Ukrainan liittymisestä Natoon, mutta tutkijan mukaan heillä voi olla paljonkin muulla tavoin sanottavaa asiasta. Heidän osaamisensa, mutta myös asianajamiskykynsä tulevat kriittiseen tarpeeseen. 

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Iro Särkkä vastasi muutamaan kysymykseen asiasta, josta paljon ei kukaan tiedä:

– Miksi juuri nämä henkilöt ovat mukana Ukraina-ryhmässä?

– Onko ryhmällä todellista vaikutusvaltaa?

– Mitä konkreettista ryhmä voisi tuoda pöytään?

– Mitä merkitystä Suomelle on siitä, että Marin on mukana näin nimekkäässä joukossa?

Katso Särkän vastaukset jutun videoilta!

Onko tällä ryhmällä todellista vaikutusvaltaa? 0:46
Onko tällä ryhmällä todellista vaikutusvaltaa?

Mitä konkreettista he voisivat tuoda pöytään? 0:38
Mitä konkreettista ryhmä voisi tuoda pöytään?

Mitä merkitystä Suomelle on, että Marin on mukana näin nimekkäässä joukossa? 0:24
Mitä merkitystä Suomelle on siitä, että Marin on mukana näin nimekkäässä joukossa?

Lue myös:

    Uusimmat