Trump ja Biden olivat kahdessa asiassa täysin eri linjoilla – MTV Uutisten asiantuntija arvioi yön vaaliväittelyn tuloksia

Trump ja Biden kohtasivat yöllä – mitä väittelystä jäi käteen? 7:30
Trump ja Biden kohtasivat yöllä – mitä väittelystä jäi käteen?

Yhdysvaltain presidentti, republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ja demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden kohtasivat viimeisessä vaaleja edeltävässä tv-väittelyssä.

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilän mukaan varhain perjantai-aamuna Suomen aikaa käyty toinen tv-väittely poikkesi ensimmäisestä tv-väittelystä ratkaisevasti. 

– Nyt nähty väittely oli hämmästyttävän rauhallinen, ajoittain jopa presidentillinen. Kuin yö ja päivä verrattuna edelliseen, kaoottiseen väittelyyn, Penttilä arvioi MTV Uutisaamussa.

Penttilän mukaan väittelyn suurin onnistuja oli moderaattori, joka onnistui pitämään keskustelun kasassa.

Penttilä myös arvoi, että sekä Trump että Biden olivat kuunnelleet neuvontanajiensa oppeja. 

– Molempien neuvonantajat olivat huomanneet, että edellisessä väittelyssä nähty kaaos ei vetoa ihmisiin. Nyt ehdokkaat halusivat selvästi puhutella kannattajiaan asiakysymyksissä.

Ei suurta vaikutusta vaalitulokseen

Penttilän mukaan erityisesti Trump yllätti rauhallisuudellaan.

– Trump oli ajoittain jopa yllättävän valtiomiesmäinen. Tämä vaikuttaa ehkä heihin, jotka edellisessä väittelyssä katsoivat, ettei tällaista henkilöä pysty äänestämään. 

Toisessa tv-väittelyssä päästiin keskustelemaan myös asiakysymyksistä. Penttilä nostaa esille kaksi teemaa, jotka jakoivat ehdokkaita. 

– Ensimmäisenä korona. Trumpin mukaan pahin on ohitse ja Bidenin mukaan on tulossa hirveä talvi, jonka aikana paljon ihmisiä kuolee.

Penttilän mukaan talouslinjauksissaan Trump ajaa paluuta koronaa edeltävään aikaan ja Biden puolestaan korostaa vihreää vallankumousta ja hiilineutraaliustavoitetta vuodelle 2050.

"Selvästi tasapeli"

Penttilän mukaan väittely oli tasaväkinen. 

– Tämä oli aika selvästi tasapeli. Joe Bidenin etumatkan kannalta tärkeää oli, että hän ei ainakaan hävinnyt. Tässä mielessä hän onnistui.

Penttilän mukaan toiselle vaaliväittelyllä ei välttämättä ole suurta vaikutusta vaalitulokseen.

–Toisin olisi, jos jompi kumpi olisi todellakin epäonnistunut. Tällä hetkellä en näe tällä olevan suurta merkitystä. Biden on edellä ja Trumpilla on erittäin kova työ kiriä etumatkaa kiinni

Penttilän mukaan erityisesti yli 65-vuotiaat äänestäjät ovat menneet Bidenin taakse 

– Jos Trump ei saa heitä takaisin, niin huonosti käy hänen kannaltaan. 

Lue myös:

    Uusimmat