Kuka maksaa viulut, kun SM-liigan tähtipelaajan kausi päättyi loukkaantumiseen heti alkumetreillä?

Vaarattoman näköinen yhteentörmäys – tämä hetki päätti Pelicansin huippuhankinnan Jonas Enlundin kauden 0:16
Tämä vaarattomalta näyttänyt tilanne päätti Jonas Enlundin kauden.

Pelicansin tähtihankinnan Jonas Enlundin kausi päättyi loukkaantumiseen vain kahden pelatun ottelun jälkeen. MTV Urheilu selvitti, mitä kulisseissa tapahtuu tähtipelaajan joutuessa loppukaudeksi sivuun.

Pelicans sai musertavia uutisia jo kahden pelatun ottelun jälkeen, kun seuran kärkihankinta Jonas Enlund loukkaantui vakavasti. Pelicans tiedotti tiistaina, että joukkuetoverin kanssa törmännyt Enlund joutuu polvileikkaukseen ja on koko loppukauden sivussa tositoimista.

Pääkuvan videolla todella harmittomalta näyttänyt tilanne, joka päättyi epäonnisesti Jonas Enlundin kauden. 

Takaisku on Pelicansille valtava, sillä Enlund oli yksi seuran profiilihankintoja käynnissä olevalle kaudelle.

– Onhan se iso kolaus. Täytyy sanoa, että ottaa päähän niin älyttömästi. Ensinnäkin pelaajan osalta ja sitten joukkueen osalta. Harmillinen juttu. Näitä sattuu silloin tällöin, mutta tässä kohtaa se oli aika iso palanen, johon se kolahti, Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen kertoo MTV Urheilulle.

Mitä oikeastaan tapahtuu tähtipelaajan loukkaantuessa? Millaisen loven loukkaantunut pelaaja tekee seuran palkkapussiin, vaikka hän ei pysty pelaamaan?

SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen laatiman pelaajasopimuksen mukaan seura maksaa loukkaantuneen pelaajan palkan täysimääräisesti kauden loppuun asti – loukkaantumisen vakavuudesta riippumatta.

Täten Enlundkin saa täyden palkan tililleen, vaikkakin hänen kautensa jäikin vain vajaan kahden ottelun mittaiseksi.

– Hänellä on vuoden määräaikainen sopimus, eikä loukkaantuminen tule vaikuttamaan hänen palkkaansa millään tavalla, Laukkanen painottaa.

Loukkaantuneen pelaajan palkanmaksu ei kuitenkaan kasaannu yksin seuran vastuulle. Liigaseurojen vastuulla on ottaa jokaiselle sopimuspelaajalleen urheilijan tapaturma- ja eläketurvan (UTE:n) järjestämisestä annetun lain mukainen vakuutus, joka takaa myös seuralle kompensaatioita loukkaantumisen sattuessa.

– Kyllä niistä aina tulee kompensaatiota. Sitä vartenhan vakuutukset ovat pelaajille, Laukkanen selventää.

Millaisesta kompensaatiosta sitten oikein puhutaan?

Loukkaantuneen pelaajan palkanmaksu hoituu edellä mainitun UTE-lain mukaisesti. Myös Kela maksaa sairauspäivärahaa, mutta kuitenkin maksimissaan 300 päivän ajan.

Pelaajan kausiansioiden ylittäessä 12 090 euroa on urheiluseuran järjestettävä UTE-lain mukaisesti vakuutuksella turva pelaajan palkanmaksulle mahdollisten tapaturmien ja loukkaantumisten varalta. Vakuuttamisvelvollisuudessa huomioidaan kaikki samaa pelikautta tai vuotta koskevien sopimusten perusteella maksettavat palkat.

Tämä takaa sen, ettei liigaseuran tarvitse maksaa loukkaantuneen pelaajansa palkkakuluja itse. Kaikkea UTE-lain mukainen vakuutusturvakaan ei kuitenkaan kata.

Loukkaantuneelle pelaajalle maksettavan vuosityöansion määrä voi enintään olla 125 920 euroa. Kun palkkatulot ylittävät kyseisen rajan, joutuu loukkaantuneen pelaajan seura maksamaan jäljelle jääneen palkan omasta pussistaan.

Tämä pätee, jos sairausloma jatkuu vielä 1. toukokuuta jälkeenkin. Jos pelaajalla on sopimus seuraavalle kaudelle, saa seura tämän yllä mainitun korvauksen.

Ensi kädessä seura siis maksaa pelaajan palkan pelikauden loppuun asti ennen loukkaantumisesta saatavia korvauksia.

Seura voi myös hakea korvauksia Kelalta. Kelakorvaukset maksetaan seuralle viimeisen 12 kuukauden Kelaan ilmoitetun palkan mukaan. Jos loukkaantuneella pelaajalla ei ole tuolta ajalta tuloja Suomeen, jää Kelalta saatu korvaus erittäin pieneksi. 

Pelaajayhdistyksen tehtävänä on valvoa omalta osaltaan sitä, että seurat ovat hoitaneet pelaajien vakuutusturvat lain mukaisesti ja noudattavat SM-liigan ja Pelaajayhdistyksen pelaajasopimukseen kirjattuja pykäliä kuuliaisesti.

Juttua korjattu klo 20.42:  Pelaajien kausiansioiden ylittäessä 12090 euroa on urheiluseuran järjestettävä UTE-lain mukaisesti vakuutuksella turva pelaajan palkanmaksulle tapaturmien ja loukkaantumisien varalta. Aiemmin jutussa mainittu summa 9600 euroa oli UTE-laissa määritelty alkuperäinen summa. Loukkaantuneelle pelaajalle maksettavan vuosityöansion määrä voi enintään olla 125920 euroa. Aiemmin jutussa mainittu 100000 euroa oli alkuperäinen summa. Molemmat summat on sidottu indeksiin.

Juttua täsmennetty klo 07.30: Lisätty tieto seuran Kelalta hakemista korvauksista ja täsmennetty UTE-lain mukaiseen vuosityöansioon liittyviä kompensaatioita.

Lue myös:

    Uusimmat