Kuka kertoi Piia Ristikankareen kävelleen nuorisotalon ohi katoamisiltana? Keskustelupalstalle ilmestyi mystinen kirjoitus – "Sadan prosentin varmuudella tiedän"

Heikki Ristikankareen tytär Piia, 15, katosi 30 vuotta sitten – aktiiviset murhatutkimukset aloitettu nyt uudelleen 8:31

Poliisi ei ole saanut tietoonsa ainuttakaan varmaa havaintoa kotoaan riidan pääteeksi lähes 30 vuotta sitten lähteneestä ja jäljettömiin kadonneesta Piia Ristikankareesta. Keskustelupalstalle seitsemän vuotta sitten ilmestynyt kirjoitus ihmetyttää myös poliisia.

Rikospaikka-ohjelmassa haastateltiin kadonneen Piia Ristikankareen isää. 

Keskusrikospoliisi on keväästä lähtien tutkinut aktiivisesti lokakuussa 1988 kadonneen Piia Ristikankareen tapausta. Tutkinnassa on käyty läpi uudelleen Piian kotitalo ja puhutettu noin kahtakymmentä henkilöä.

Poliisi on saanut tapaukseen liittyen noin 50 vihjettä.

Kiinnostavimmat niistä ovat liittyneet esimerkiksi Piian kodin läheisyydessä sijainneen nuorisotalo Pontelan liepeillä havaittuihin levottomuuksiin.

Katoamisiltana Pontelassa oli disko, johon saapui paikallisten nuorten lisäksi jopa kymmeniä ulkopaikkakuntalaisia. Piikkiössä oli kyseisenä iltana ilmeisesti useampia tappeluja.

– Vihjeet ovat liittyneet siihen, minkä tyyppiset porukat siellä ovat tapelleet. Selkään saanut osapuoli on saattanut olla pikkaisen huonolla tuulella, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Heinonen keskusrikospoliisista.

Pontelan levottomuuksia koskevien vihjeiden tarkastaminen jatkuu edelleen.

 "Piia nähtiin discon edessä"

Yksi tärkeä vihje kuitenkin puuttuu yhä: kukaan poliisiin yhteyttä ottaneista ei ole kertonut, että Piiaa olisi nähty kotoa poistumisen jälkeen. Piia poistui kotoaan kyseisenä perjantai-iltana 7. lokakuuta kävellen, eikä kukaan tiedä mihin päin hän lähti.

Keskustelupalstoilla elää kuitenkin sitkeästi tieto siitä, että Piian olisi nähty kulkevan nuorisotalon ohi. Poliisi on kiinnittänyt erityisesti huomiota viestiin, joka kirjoitettiin Hejac-keskustelupalstalle huhtikuussa 2011.

Nimimerkki Wexford kertoi tietävänsä varmasti, että Piia nähtiin katoamisiltana Pontelan edessä.

”Seuraanvin perustein: ihan 100 % prosentin varmuudella tiedän, että Piia nähtiin ko. iltana Pontelan discon edessä, useiden henkilöjen toimesta.

Samat henkilöt ovat olleet kertomassa tietonsa Piikkiön poliisille, mutta tämä tieto tuntuu kokonaan kadonneen poliisin kirjauksista. Vaikuttaa hyvin oudolta, koska tämähän on tutkinnan kannalta se kaikkeista tärkein tieto.”

Keskustelupalstan ylläpitäjä ei poliisin mukaan ole pystynyt toistaiseksi selvittämään, kuka viestin kirjoitti.

Vanhoilla tutkijoillakaan ei tietoa havainnoista

Heinonen ihmettelee, miksei kyseinen varman tiedon omaava henkilö ole tullut kertomaan asiasta poliisille, kun aktivoituneesta tutkinnasta on uutisoitu kevään ja kesän aikana laajasti.

Erityisesti Piiasta tehtyjä näköhavaintoja tai niistä tietäviä on pyydetty kertomaan tietonsa.

– Aika paljon ihmiset avautuvat keskustelupalstoilla, mutta eivät suoraan meille, Heinonen harmittelee.

Sama nimimerkki Wexford on toisessa viestissään kertonut, että Piian nähtiin kulkevan Pontelan ohi yksin.

Poliisi on selvittänyt, olisiko näköhavainto ollut pimeänä lokakuun iltana mahdollinen. Piian kulkureitti kotitaloltaan Pontelan ohi olisi kulkenut luontevimmin kapeaa hiekkatietä, mutta välissä on katoamisen aikaan ollut näköeste.

– Siinä on ollut sellainen aika tiheä kuusiaita, jonka läpi ei ole nähnyt. Miten joku olisi voinut tehdä Piiasta havainnon kulkemassa nuorisotalon ohi?

Heinonen tai hänen tutkijansa eivät ole löytäneet mitään merkkejä siitä, että havainnosta olisi aikanaan kerrottu poliisille. 

Myöskään jutun vanhat tutkijat eivät ole näköhavaintoa muistaneet.

– Tämä tieto olisi erittäin oleellinen tutkinnan kannalta, Heinonen toteaa.

Useita outoja vihjeitä

Nimimerkki Wexfordin kirjoitus on yksi monista tapaukseen liittyvistä vihjeistä, joita poliisi pitää erikoisena.

Tapausta tutkittiin vuosia normaalina katoamisena, mutta rikostutkinnan käynnisti vuonna 2002 outo vihjekirje, jonka lähettäjää tai todenperäisyyttä ei ole pystytty selvittämään.

Lisäksi Piia Ristikankareen lähipiiri on aiempina vuosina saanut outoja puheluita, joissa on nimettömästi kerrottu tytön kohtalosta. Poliisi ei ole päässyt myöskään näiden vihjeiden antajien jäljille, sillä lankapuhelimiin soitettuja puheluita ei ole pystytty jäljittämään.

Kaikkia outoja vihjeitä yhdistää havaintojen varmuus sekä se, että ne ovat tulleet poliisille kiertotietä.

Lue myös:

    Uusimmat