Mainos

Kuka jäi viileäksi Kuumat Nimet -vaalitentissä? Asiantuntijat paketoivat tentin

MTV:n Kuumat Nimet -vaalitentti esitteli tänään illalla konkaripoliitikkoja, elinkeinoelämän vaikuttajia ja nousevia poliitikkoja.

Kaksi asiantuntijaa -  Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus sekä MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala - arvioivat tentin jälkikäteen MTV Uutisille.

Keskustelu oli asiantuntijoiden mukaan mielenkiintoista ja virkeää. Päälle huutelulta vältyttiin ja kahdeksan vaaliehdokasta pysyi asiassa. Pekka Isotaluksen mukaan vaalitentti pysytteli asian ja viihteen rajamaastossa.

– Tässä tentissä näkyi politiikan viihteellistyminen ja politiikan henkilöityminen. Viihteellistymisessä on hyviä ja huonoja puolia. Politiikassa kyse on asiasta, joten se on huono asia, jos politiikka viihteellistyy liikaa, mutta politiikka joutuu kilpailemaan ihmisten kiinnostuksesta ja huomiosta. Jos viihteen avulla saadaan yksikin äänestäjä uurnille, niin se on hyvä asia, pohtii Isotalus.

Kuumat Nimet -tenttinimen alla keskustelu oli Timo Haapalan mukaan sopivan vapaata ja antoi myös osallistujille vapauksia. 

– Kun kuuntelee keskustelussa näitä rivien välejä, niin politiikan kuumat nimet ovat monesti hyvin lähellä merkittäviä poliitikkoja ja poliittisen elämän vaikuttajia, niin heitä kuuntelemalla joskus kuulee enemmän puolueen asioista kuin puheenjohtajan jatkuvaa kansantalousveivaamista kuuntelemalla. Nämä ihmisten keskustelut avaavat monesti varsinkin tavalliselle ihmiselle enemmän kuin puheenjohtajien kommentit. 

Kuka onnistui?

Isotalus ja MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Timo Haapala pitivät kahdeksasta vaalitenttiin osallistuneesta ehdokkaasta onnistuneimpana esiintyjänä SDP:n ehdokasta Jutta Urpilaista

– Minun on pakko yhtyä tuohon Twitter-kansan mielipiteeseen, että SDP:n entinen puheenjohtaja oli illan aikana hyvin vauhdissa. Hän oli hyvin omaksunut tämän roolinsa puheenjohtajan jälkeisinä aikoina. Hän oli varmasti illan valovoimaisimpia esiintyjiä.

– Tenttiä ei voi arvioida perinteisen vaalikeskusteluun osallistumisen perusteella. Jos jotakin haluaa nostaa, niin sanoisin Jutta Urpilainen. Hän pystyi olemaan keskustelussa hyvin ymmärrettävä ja viihdyttävä. Toi samalla esille sen, että tietää asioista ja on asiantunteva.

Kuka epäonnistui?

Molemmat pitivät MTV:n vaalitentin vaisuimpana esiintyjänä keskustan Matti Vanhasta

– Urpilaisen kanssa toisessa ääripäässä oli Matti Vanhanen. Tässä keskustelussa vaikutti vähän tylsältä, vaikka toi kyllä esille, että tuntee ja tietää asioita, Isotalus kommentoi.

– Vanhanen yllätti minut vaisuudellaan. Tuntui kuin hän ei olisi oikeastaan pelissä mukana, eli ei oikein kiinnosta. Suoraan sanottuna olin yllättynyt, koska hän on antanut ymmärtää, että hänelle käy kaikki rivikansanedustajan tehtävät, hän ei tähyile minnekään korkealle paikalle. Tuo tämän päivän henkinen asento ei oikein tukenut tätä, hän vaikutti leipääntyneeltä, Haapala kummastelee.

Kuka yllätti?

Muista ehdokkaista Haapalan mukaan kokoomuksen Harry Hjallis Harkimo oli oma karismaattinen itsensä. Isotalus on samaa mieltä, mutta asiantuntemusta hän kaipaa lisää.

–  Harkimo taas toi asioita oman kokemuksensa kautta esille ja häneltä ei laajempaa asiantuntemusta tullut täten esille.

Yllättäjiä ei Isotaluksen mukaan tentistä löytynyt. Haapalankin mukaan varsinaisia yllättäjiä ei ollut. 

– Vasemmistoliiton Li Andersson on jo niin tuttu, hän ei tuonut mitään uutta siihen, mitä hänestä jo tiedetään. Häntä ei toisaalta voi moittia.

RKP:n ehdokas Jufo Peltomaa jäi Isotalukselle mieleen, koska on ehkä vähiten tunnettu tentin osanottajista. 

– Sen takia hän toi eniten uusia asioita itsestään esille tässä tentissä.  

Haapalaa Peltomaa ei vakuuttanut.

– Hän sanoi kossua kirjastoihin. Tuli hieman sellainen olo, että onko hän puolueensa vai minkä asialla?

Haapalan mukaan kristillisdemokraattien Sari Essayah oli itsevarma esiintyjä, joka tunsi asiat ja edusti hyvin pientä puoluetta. Perusuomalaisten Sampo Terho ei oikein noussut keskustelussa esille.

– Terho jäi jotenkin sivuun. Hän ei ollut missään nimessä huono, hän on hyvin mielenkiintoinen ehdokas, mutta hän ei pystynyt tilanteen täydelliseen haltuunottoon.

– Vihreiden Jani Toivolaa en pidä varsinaisesti ihan poliitikkona, hän on tunnettu enemmän julkisuudesta, mutta maahanmuuttokysymyksissä hän oli todella hyvä. Muissa kysymyksissä hän jäi vähän syrjään. Maahanmuuttokysymyksissä hatun noston arvoinen suoritus. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.