Pöllöraadilta kiitosta vaalitenttien piristäjälle: "Tehtävä ei näyttäisi olevan presidentiksi pyrkiminen, vaan Stubbin pilkkaaminen"

Pöllöraati ihmetteli Ylen presidenttitentin kysymyksiä: "Ehditäänkö kuntien kaavoituspolitiikka käydä vielä läpi?" 10:59
Pöllöraati ihmetteli presidenttitentin kysymyksiä: "Käydäänkö kuntien kaavoitus vielä läpi"

Erittäin jännittävä presidentinvaalien ensimmäinen kierros huipentuu sunnuntai-iltana. Viimeisellä viikolla ehdokkaista on yritetty löytää eroja useassa eri tv-tentissä. Monia alkaa jo vaivata vaaliväsymys, mutta ei Pöllöraatia, joka pui loppusuoran asetelmia MTV:n Huomenta Suomessa perjantaina. 

Tällä kertaa raadissa istuivat Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala, Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestön pääsihteeri Rosa Meriläinen sekä politiikan toimittaja Antonia Berg MTV Uutisista. 

Aluksi raati ihmetteli torstai-iltana pidettyä Ylen presidenttitenttiä, jossa käytettiin paljon aikaa sisäpoliittisten aiheiden käsittelyyn.

– Siellä käytiin läpi kehysriihen asioita ja se muistutti enemmän pääministeritenttiä. Jäin pohtimaan, ehditäänkö ennen vaaleja käydä vielä läpi kuntien kaavoituspolitiikka, veisteli Timo Haapala. 

Antonia Berg sanoi toisaalta ymmärtävänsä sisäpoliittiset kysymykset. Ehdokkaiden välille piti löytää eroja, kun ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ne ovat lopulta hyvin pieniä.

– Mutta ei siihen olisi tarvinnut tuntia käyttää, hän totesi.

Pekka Haaviston kansalaisvaltuuskuntaan kuuluva Rosa Meriläinen tunnusti menneensä nukkumaan kesken tentin. Hän ehti silti huomata ehdokkaiden tuskastumisen kysymysten yksityiskohtaisuudesta.

– Ne ovat kuitenkin tärkeitä niiden ehdokkaiden kannalta, jotka ovat olleet jonkin aikaa päivänpolitiikan ulkopuolella. Kuten esimerkiksi Olli Rehn.

Tenttien piristäjälle kiitosta

Raati antoi tv-tenttien perusteella tunnustusta Liike Nytin ehdokkaalle Harry Harkimolle, joka gallupien perusteella on jäämässä kisan viimeiseksi. Rosa Meriläinen määritteli Harkimon "oman elämänsä Halla-ahoksi", joka ei yritä miellyttää kaikkia. 

– Hän sanoo ääneen monia asioita, jotka muuten jäisivät sanomatta. Tarpeellinen kotikatsomon virkistäjä. Hänen päätehtävänsä ei näyttäisi olevan presidentiksi pyrkiminen, vaan Alexander Stubbin pilkkaaminen, sanoi puolestaan Timo Haapala.

Viimeisissä tenteissä varsinkin SDP:n Jutta Urpilainen vaikutti virkeämmältä ja haastoi rohkeasti muita ehdokkaita. 

Antonia Berg arvioi kuitenkin, että se tapahtui liian myöhään. Edes oman puolueen kannattajat eivät näytä syttyvän, vaan äänestävän ensimmäisellä kierroksella Haavistoa.

Ketkä kaksi toiselle kierrokselle?

Kyselyjen perusteella toiselle kierrokselle olisivat menossa Stubb ja Haavisto, mutta Jussi Halla-ahon hurja kannatusnousu viime viikkoina on muuttanut tilannetta. Hän on ollut kyselyissä enää muutaman prosenttiyksikön päässä kärkikaksikosta. Rosa Meriläinen povaa myös Olli Rehnin kannatuksen nousevan vaalipäivänä.

Timo Haapala muistutti vaalimatematiikan realiteeteistä kannatusmittausten takana. Prosenttilukuja on helppo heitellä, mutta kun ne puretaan konkreettisiksi ääniksi, näyttää tilanne erilaiselta.

– Nyrkkisääntö on se, että yksi prosenttiyksikkö vastaan noin 30 000 ääntä. Halla-ahon pitäisi napata vaalipäivänä sellainen 150 000 tai jopa 200 000 ääntä. Se riippuu toki äänestysprosentista, mutta kyllä siinä on urakkaa. Taitaa olla niin, että gallupit kertovat taasa oikean järjestyksen.

Gallup-johtaja Stubb on varonut virheitä ja viimeisin Ylen kysely näytti kannatuksen tulleen alas. Antonia Berg sanoo, että Stubb vetää omaan linjaansa loppuun saakka, pää kylmänä.

– Etukäteen moni jännitti Stubbin joukoissa, että tekeekö hän jonkin virheen. Kun hän niin eläväinen ja räiskyvä persoona, että möläyttäisi jotain. Viestintälinja on ollut hyvin suunniteltua tentistä toiseen, sanoi puolestaan Rosa Meriläinen.

Lue myös:

    Uusimmat