Mainos

Kuivista silmistä kärsii yllättävän moni – silmätipoista apua vaivaan

Silmätippojen laittamista pidetään syyttä suotta hankalana, mutta se onnistuu helposti ilman apukäsiä. Kikkoja on muutamia – valitse itsellesi luontevin tapa, niin onnistut varmasti.

Kosteuttavia silmätippoja tulisi käyttää useasti päivässä, joten älä stressaa, vaikkei homma heti onnistuisi. Kerran opittuasi se on helppoa, ja rutiini on jo syntynyt.

Kuivasilmäisyys on hyvin tavallinen vaiva, mutta huonosti tunnistettu. Se yleistyy kaikenikäisillä pakkasella ja runsaasti ilmastoiduissa tiloissa, jolloin ilmankosteus laskee. Oireet ovat voineet jatkua pitkään, mutta aina niitä ei osata liittää kuiviin silmiin.

Jos sinulla on usein roskan tunne silmässä, epätarkkuutta näkökentässä tai silmien kutinaa ja kirvelyä, saatat kärsiä kuivasilmäisyydestä. Kuivasilmäisyys ei ole vaarallista, mutta se haittaa usein arkisia askareita oireidensa myötä. Pitkään jatkunut kuivasilmäisyys voi altistaa silmätulehduksille ja sarveiskalvon haavaumille.

Kuivasilmäisyyden ensiapu on kosteuttavat silmätipat. Muistathan aina pestä kädet huolellisesti ennen tippojen laittamista.

1. Valitse itsellesi luonteva asento tippojen laittoon. Toiset haluavat nähdä peilistä toimenpiteen, toiset taas onnistuvat parhaiten istumalla ja kallistamalla päätä hieman taaksepäin. Kokeile itse mikä tuntuu sopivalta. Jos laittaminen tuntuu vaikealta, pyydä kaveria tai perheenjäsentä avuksi. Silloin on helpointa itse istua ja raottaa silmäluomea tiputtajalle.

2. Jos käytät pipettiä, avaa pipetin päässä oleva värillinen korkki ja kopauta kynnellä pipettiä. Näin neste siirtyy lähelle pipetin suuta ja saat tipan pienemmällä vaivalla puristettua ulos. Jos käytät pulloa, avaa korkki ja varo koskemasta pullon suulla mihinkään.

3. a) Kallista päätä ja nosta toisella kädellä yläluomea. Katso samalla alas, kun pudotat tipan. Sopiva tiputusetäisyys on muutama sentti. Älä purista pipettiä tai pulloa kovaa – kevyellä puristuksella saat hyvin yhden tipan.

b) Voit myös kokeilla tapaa, jossa alaluomeen tehdään tasku. Taivuta päätä kevyesti taaksepäin ja raota alaluomea varovasti. Tiputa tippa alaluomeen syntyneeseen taskuun ja katso alas.

4. Anna tipan levitä rauhassa silmän pinnalle. Voit istua ja pitää silmiä hetken kiinni ja availla niitä varovasti.

5. Jos tippa ei osu ensimmäisellä yrityksellä silmään, kokeile toista asentoa tai tapaa. Pipetissä on riittävästi nestettä myös toiseen yritykseen, joten voit huoletta harjoitella. Joskus osa tipasta valuu heti pois, jolloin voit lisätä uuden tipan.

6. Pyyhi yli valuneet tipat kasvoilta. Sulje pullon korkki tai pipetin hattu ja säilytä tipat huoneenlämmössä.

Lue myös:

    Uusimmat