Mainos

Helppo silmäjumppa rentouttaa väsyneet lihakset – näin teet sen missä vain

Tuntuuko, että katse on epätarkka ja silmiä väsyttää? Oireet ovat tavallisia niin koululaisilla kuin työikäisillä, jotka lukevat paljon tai tekevät päätteellä töitä. Silmää liikuttavat lihakset väsyvät pitkästä lähityöskentelystä. Silloin rentouttava silmäjumppa on paikallaan.

Silmäjumppa rentouttaa rasituksesta väsyneitä silmiä. Se ei korjaa taittovirheitä eikä silmäsairauksia, mutta tuo kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Väsyneiden silmien ensiapu on räpyttely, joka saattaa unohtua tarkkuutta vaativissa tehtävissä. Silmää liikuttavien lihasten rasittuminen voi aiheuttaa myös muita vaivoja. Jatkuva siristely vaikuttaa kasvojen ja niskan lihaksiin ja sitä kautta koko työskentelyasentoon.

Silmistä huolehtiminen on tärkeää, sillä päätetyöskentely on lisääntynyt. Siitä johtuva sinivalolle tuijotus altistaa edelleen silmien kuivumiselle ja siten erilaisille vaivoille. Pakkanen ja ilmastointi pahentavat vielä entisestään herkkien silmien oireilua.

Oikea valaistus ja hyvä työskentelyetäisyys vähentävät silmien rasitusta. Sopiva lukuetäisyys on noin 30 senttimetrin etäisyydellä tekstistä, mikä harvoin onnistuu älypuhelimen käyttäjältä. On hyvä muistaa, että älypuhelin ei ole paras laite pitkäkestoiselle lukemiselle. 

Tiesitkö? Silmän liikkeistä vastaa kuusi tahdonalaista lihasta.

Helppo silmäjumppa väsyneille silmille

1. Sulje. Suljetut silmät ovat lepotilassa, ja silloin tarkkuutta vaativat lihakset eivät ole supistuneita. Pidä silmiä rauhallisesti kiinni 30 sekunnin ajan. Älä purista niitä tiukkaan, vaan lepuuta luomia.

2. Räpyttele. Avaa silmät suuriksi ja pidä niitä hetki auki. Räpyttele sitten runsaasti ja anna kyynelnesteen huuhtoa sarveiskalvoa. Kyynelnesteen tehtävä on huuhtoa sarveiskalvoa ja auttaa näkemään tarkasti.

3. Liikuta. Anna katseen liikkua vasemmalta oikealle ilman, että käännät päätä. Katso myös ylös ja sitten alas. Toista muutaman kerran. Tee liikkeet siten, että ne tuntuvat hyvältä. Älä tee liian äärimmäisiä liikkeitä, jos ne eivät tunnu hyvältä.

4. Katso kauas. Anna katseen vaeltaa kauas edessäsi. Hae kaukaa jokin kiintopiste ja tuijota sitä hetki. Tarkenna katse välillä lähellesi ja alas, jolloin rentoutus tuntuu eri lihaksissa.

5. Rutista. Rutista lopuksi silmiä kiinni niin, että luomet menevät kippuralle. Avaa sitten luomet ja rentouta kasvot. Toista muutaman kerran. Tunnustele vielä varovasti käsillä silmän ympärillä olevia lihaksia.

Lue myös:

    Uusimmat