Kuinka Ruotsi nujerretaan? Petter Northug on tehnyt siitä taidetta – "Sitä ruotsalaiset eivät ikinä ole ymmärtäneet"

Petter Northugista kirja: ura täynnä menestystä ja kohuja 1:20

Norjan ja Ruotsin hiihtomaajoukkueilla on pitkä yhteinen vihanpidon historia. Petter Northug on ollut 2000-luvulla tuon nahistelun näkyvin hahmo. Norjalaistähti käy läpi suhdettaan ruotsalaisiin uutuuskirjassa.

Yllä kuvia Petter Northugin menestyksekkään uran varrelta.

Northug oppi jo nuorena hiihtäjänalkuna yhden moton: ruotsalaisille ei hävitä.

Hän olisi halunnut päästä kouluttamaan ruotsalaisia ladulle jo 20-vuotiaana Torinon olympialaisiin 2006, mutta Norjan maajoukkueen silloinen päävalmentaja Krister Sörgård teki kohupäätöksen ja jätti nousevan supertähden ilman kisalippua.

– Kun olympialaiset olivat ohi, yksi maa oli voittanut hiihdossa enemmän mitaleja kuin mikään muu. Kisojen suuri voittajakansa. Ruotsi. Silloin päätin, että niin ei saisi enää käydä, Northug naulaa Min Historie – Petter Northug -kirjassa.

Torino-päätös vahvisti myös Northugin sisällä vaanivaa, kilpailuviettiä pursuavaa eläintä. Tätä petoa ruotsalaiset tökkivät milloin milläkin. 

– Kun minä suutun, kisojen vohveliraudan ja makkarapannut voi yhtä hyvin pakata kasaan, sillä minulle voi antaa kullan saman tien ja perua kilpailun. Kun minä suutun, kaikki on jo ratkaistu. Sitä ruotsalaiset eivät ikinä ole ymmärtäneet. He luulivat, että voivat jauhaa mitä tahansa sontaa ilman seurauksia.

Ruotsalaisten painajainen viestiladulla

Northug on tarjonnut ruotsalaisille tyrmäysiskun neljä kertaa MM-kisojen viestissä. Sapporossa 2007 Norjan ja Ruotsin väliin mahtui Venäjä, mutta vuosina 2011, 2013 ja 2015 ruotsalaishiihtäjä taipui Northugille loppukirissä.

Kuuluisimmat tapaukset ovat Oslon 2011 ja Falunin 2015 viestikilpailut.

Holmenkollenilla Northug kukisti lopputaistossa Marcus Hellnerin, joka joutui kokemaan tappion hetkellä norjalaistähden kukkoilun.

– Hellner, nyt annan sinulle muiston, jonka saat viedä hautaasi. Tämä on minun lahjani sinulle. Pysähdyin hetkeä ennen maalia, aivan kuin olisin odottanut häntä. Sitten liu’uin hallitusti maaliin juuri ennen kuin hän sai minut kiinni. Nostin etusormeni kohti taivasta, Northug kertaa.

Neljä vuotta myöhemmin Falunissa ruotsalaiset halusivat nujertaa Northugin. Mediapeli alkoi ajoissa ja se oli armotonta.

Äänessä oli muun muassa Calle Halfvarsson, joka oli taipunut ankkuritaistossa Northugille Val di Fiemmen MM-laduilla 2013. Northugille sanasota oli kuitenkin täydellistä polttoainetta.

Falunissa Northug voitti neljä kultaa. Viestikirissä hän jätti Halfvarssonin taakseen ja nosti sormen suulleen hiljentääkseen ruotsalaisfanit.

Olympialaisten viesteissä Northug on kuitenkin joutunut seuraamaan Ruotsin juhlia sivusta. Vancouverissa 2010 Norja hävisi kultataistelun jo toisella osuudella, mutta Northug nosti joukkueen hopealla.

Sotshin kisat neljä vuotta myöhemmin menivät Norjan miesten joukkueelta penkin alle, eikä viestistä irronnut edes mitalia. Ruotsi riemuitsi jälleen.

Norjan vuoro tuli vihdoin Pyeongchangissa 2018, mutta huonossa kunnossa ollutta Northugia ei valittu kisoihin.

Lainaukset ovat Jonas Forsangin kirjoittamasta Min Historie – Petter Northug -kirjasta (Otava).

Lue myös:

    Uusimmat