Petter Northug lyttää olympiavoittajan uutuuskirjassa – "Pystyn samaan vanhoilla hylkylaudan pätkillä, mihin hän suksilla"

Petter Northugista kirja: ura täynnä menestystä ja kohuja 1:20

Norjalainen tähtihiihtäjä Petter Northug kertoo suorasanaisen mielipiteensä monesta kilpaveljestään uutuuskirjassaan. Yksi haukutuista on italialainen Christian Zorzi.

Yllä kuvia Petter Northugin menestyksekkään uran varrelta.

Sapporon MM-kilpailut 2007 olivat Northugille uran ensimmäiset arvokisat aikuisten tasolla. Hän saavutti Japanissa viestikultaa Norjan ankkurina, ja otti osaa myös 30 kilometrin kisaan (5:s), 15 kilometrille (24:s) ja parisprinttiin (7:s). 

Muistot Zorzista liittyvät parisprinttiin. Northug ja Tor-Arne Hetland olivat kisan voittajasuosikkipari, mutta norjalaisten kisa mureni Hetlandin kaatumiseen kolmannella osuudella. Muut huippumaat reagoivat tähän kiristämällä välittömästi vauhtia. 

– Venäjälle, Tshekille ja Italialle jouluaatto oli tullut todella aikaisin, Northug muistelee.

Tuolloin 21-vuotias Northug yritti tehdä kaikkensa kuroakseen eron kiinni, mutta tehtävä oli mahdoton ja kaksikko jäi seitsemänneksi.

Maalissa Northug ei pitänyt näkemästään tuloslistasta. 

– Lopulta maaliviivan ylitti ensimmäisenä Italian Zorzi. Zorzi. Kaikista mahdollisista juuri hän. Pystyn tekemään vanhoilla hylkylaudan pätkillä sen, mitä Zorzi tekee suksilla. Sen vuoden surkeimpanakin päivänä olisin voittanut hänet, Northug uhoaa.

Vahvana sprinttihiihtäjänä tunnettu Zorzi, 46, saavutti urallaan Sapporon MM-kullan lisäksi olympiakultaa ja -hopeaa viestissä sekä -pronssia sprintissä ja MM-hopeaa sprintissä.

Northugin arvokisamitalisaalis on kasvanut Sapporon jälkeen massiiviseksi: kaapista löytyy muun muassa kaksi olympiakultaa ja peräti 13 maailmanmestaruutta.

Lainaukset ovat Jonas Forsangin kirjoittamasta Min Historie – Petter Northug -kirjasta (Otava).

Lue myös:

    Uusimmat