Kuinka Ahtisaaren neuvonantajasta tuli epäilty DDR:n vakooja? – 70 vuotta täyttävän Alpo Rusin ura on ollut täynnä käänteitä: "Minua kohdeltiin syyllisenä"

Professori Alpo Rusi täyttää tänään 70 vuotta. Miehen pitkälle uralle on mahtunut monenlaisia käänteitä, joista hän kertoo erikoishaastattelussa.

Professori Alpo Rusi ihaili nuorena pohjoismaista sosiaalidemokratiaa ja Ruotsin pääministeriä Olof Palmea.

– Pidin siitä, että Palme arvosteli myös Neuvostoliittoa, mitä ei Suomen poliittinen johto halunnut tehdä. Olimme suomettuneita osin omasta tahdosta.

Rusin mukaan demareilta tuli kylmä suihku 1972, kun pääsy ulkoministeriön palvelukseen tyssäsi demarien vedettyä hänen nimensä yli valittujen listalta. Apuun tuli silloinen ulkoministeri Ahti Karjalainen (kesk.), diplomaattiura aukesi ja Rusi passivoitui demareissa. Myöhemmin hän liittyi keskustan jäseneksi.

Rusi on diplomaattiuran lisäksi kansainvälisesti tunnettu kansainvälisen politiikan tutkija, jolla on laaja tuotanto. Ainakin ensi kesään saakka hän toimii Liettuan Kaunasissa professorina.

– Olen yrittänyt yhdistää kaksi uraa, akateemisen ja diplomaattiuran. Minulle on aina ollut tärkeää tukea lääkärivaimoni uraa, ja se on vaikuttanut omiin suunnitelmiini.

Presidentti Martti Ahtisaaren neuvonantaja Rusista tuli puolivahingossa. Hänellä oli roolia demarien esivaalivaiheessa ja presidentinvaalin toisella kierroksella, kun "vaikutti, että aika moni häipyi tukijoukosta ja tuli yksinäinen tunne".

1990-luvun alku "huikeaa aikaa"

Rusi muistelee mielellään vuosia 1990–94, jolloin hän toimi ulkoministeriön poliittisen osaston toimistopäällikkönä ja vuodesta 1994 Ahtisaaren neuvonantajana.

– Se oli aika huikea jakso Suomen sodanjälkeisessä historiassa.

Silloin tehtiin nykyään voimassa olevat ratkaisut. YYA-sopimus purettiin ja solmittiin uusi sopimus Venäjän kanssa, valmistauduttiin nopeasti EU-jäsenyyden hakemiseen, mentiin mukaan Naton rauhankumppanuuteen ja järjestettiin EU-kansanäänestys.

Sitten tulivat Rusin mukaan ongelmallisemmat ratkaisut, kun euro "runnottiin" läpi ja alkoi muutenkin "runnominen" EU-politiikassa.

– Runnominen alkoi mennä sille rajalle, ettei siitä ollut paluuta. Laajeneminen oli välttämätöntä, mutta siinä tuli vauhtisokeus. Turkille tarjottiin kättä pohtimatta seurausvaikutuksia. Romanian ja Bulgarian osalta otettiin suuri riski, joka on pääosin toteutunut. Ukrainan jättäminen tyhjään oli myös virhe.

Rusin mielestä Suomella olisi pitänyt olla strategista ajattelua eikä olisi pitänyt vain pienessä porukassa asioita miettiä, takertua ytimiin ja yrittää olla luokan paras. EU-politiikkaa ei myöskään Rusin mukaan ole perusteellisesti tutkittu.

Vuosia aiheetta epäiltynä

Vuonna 2002 tuli julkisuuteen suojelupoliisin aiheeton epäily Rusin toimimisesta DDR:n vakoojana. Koko tapaus perustui Rusin mukaan yhteen hämärään korttiin, jossa nimi oli osittain oikein ja syntymäaika väärin.

– Ulkoministeriössä levitettiin juttua selkäni takana vuodesta 1998. Hyvä hallinto oli siitä kaukana eikä esitutkintalakia kunnioitettu. Minua kohdeltiin syyllisenä. Taustalla oli politiikkaa ja pelko suomettumisen avaamisesta. Oletus oli, että tiesin liikaa, kuten tiesinkin.

– Salassa pidettävästä epäilystä vuodettiin medialle, ja jälkeenpäin annetut syyttömyysolettaman rikkomista tarkoittaneet lausunnot olivat törkeitä oikeusvaltion loukkauksia, joihin syyllistyi ministereitä ja virka-asemani heikentämisen kautta myös ulkoministeriö.

Rusi kirjoitti kirjoja, jotta sai itse selvitettyä, mistä oli kysymys. Lopputulos oli, että hänet todistettiin täysin syyttömäksi.

– Tavallaan voitin valtion vastaisen oikeudenkäynnin. Supo tuomittiin kahdesta kohdasta, ja sain rahalliset korvaukset.

Lue myös:

    Uusimmat