Kuinka äänestys onnistuu ulkomailla? Leila kertoo tunnelmista New Yorkista – perisuomalaisia vaalipulliakaan ei unohdettu

Näin sujuu eduskuntavaaleissa äänestys ulkomailla 1:19
Näin sujuu eduskuntavaaleissa äänestys New Yorkissa.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina iltakahdeksan aikaan ja varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina. Suomalaisia asuu myös ulkomailla, mutta miten siellä äänestys tapahtuu? New Yorkissa asuva Leila Puutio kertoo.

Suomalainen Leila Puutio perheineen muutti Yhdysvaltoihin New Yorkiin vuonna 2016 töiden perässä. Perheeseen kuuluu Puotion mies sekä 1- ja 2-vuotiaat pojat.

Äänestämään lähdettiin koko perheen sekä lastenhoitoavuksi tulleen Puution äidin kanssa.

Katso jutun alussa olevalta videolta Puution MyDay-video äänestyksestä.

Tämänkertainen äänestys ei ollut Puutiolle ensimmäinen, vaan hän on oikeastaan konkariäänestäjä ulkomailla.

– Olen äänestänyt useamman kerran ulkomailla. Asuimme ennen Bangkokissa, jossa tuli äänestettyä jonkun kerran. Ja sinä aikana, kun olemme asuneet New Yorkissa, niin on ollut jo yhdet eduskuntavaalit sekä presidentinvaalit.

New Yorkissa Suomen kansalainen pääsee äänestämään Manhattanilla sijaitsevassa Suomen pääkonsulaatissa. Puutio kuvailee, että 35. kerroksessa olevista konsulaatin tiloista on hulppeat maisemat Etelä-Manhattanin yli.

Meillä täällä Suomessa ennakkoäänestysuurnille tiistaina oli jopa jonoa ja ennakkoon äänestäneiden määrä ylitti viime vaaleissa ennakkoon äänestäneiden määrän.

Mutta pääsi Puutio perheineenkin perisuomalaiseen vaalitunnelmaan jonottaessaan äänestyspaikalle.

– Äänestyspaikalla oli yllättävänkin paljon porukkaa ja jouduimme jonottamaan, mikä oli ihan hauskaa, että päästiin vaalitunnelmaan, Puutio kertoo äänestyspäivän tunnelmista.

Äänestys ei sinänsä Puution mukaan eroa Suomessa äänestämisestä, ainoastaan siinä, että äänestyspisteeltä löytyy kaikkien vaalipiirien ehdokkaiden nimet.

– Jos siinä kohdassa ei muista oman ehdokkaan numeroa, niin voi hetki mennä etsiessä.

Vaikka perheen nuorimmat eivät vielä päässeet äänestämään, saivat he tunnelmasta kiinni – erityisesti perheen vanhempi poika, joka pääsi sulkemaan äänestyskuoria.

Numero ja leima lipukkeeseen, lipuke kuoreen ja kuori uurnaan. Äänestys New Yorkissa ei järin poikkea Suomessa äänestämisestä, eikä Puution perhe jäänyt paitsi äänestyksen jälkeisistä perinteistäkään.

– Kotiin päästyämme leivoimme voisilmäpullaa ja keitimme vaalikahvit.

Haastateltavan sukunimi korjattu 29.3. klo 18.39.


Lue myös:

    Uusimmat