KSML: Suomalaistaustainen jenkkiveropomo haluaa yritysten veronkierron kuriin

Suomalaistaustainen Yhdysvaltain verohallinnon ylijohtaja John A. Koskinen on vaikuttunut siitä, kuinka paljon vastinetta suomalaiset saavat maksamilleen veroille.

– Teillähän on Suomessa esimerkiksi ilmainen korkeakoulutus. Yhdysvalloissa siitä joutuu maksamaan kymmeniä tuhansia dollareita vuodessa. Suomessa kansalainen saa valtiolta enemmän kuin Yhdysvalloissa, Suomessa vieraileva Koskinen sanoo sanomalehti Keskisuomalaisen haastattelussa.

John Andrew Koskinen

Vuonna 1939 Clevelandissa, Ohion osavaltiossa syntyneen John A. Koskisen sukujuuret juontavat Karstulaan. Hänen isänsä vanhemmat muuttivat Karstulasta Yhdysvaltoihin Clevelandiin vuonna 1905. Koskisen vanhemmat Irja ja Yrjö tapasivat Yhdysvalloissa.

– Vanhempani osasivat puhua suomea, mutta he eivät halunneet opettaa sitä meille lapsille, jotta emme erottuisi valtaväestöstä vieraan aksentin takia. Ehdin tavata isoäitini Idan, mutta hänen heikon englannintaitonsa vuoksi en koskaan kuullut tarinoita Suomesta, Koskinen kertoo Keskisuomalaisen haastattelussa.

Koskinen opiskeli Yhdysvalloissa Duken yliopistossa fysiikkaa sekä Yalen yliopistossa oikeustiedettä. Hän työskenteli 20 vuotta konsulttiyhtiö Palmier Corporationissa yleten toimitusjohtajaksi. 60-luvun lopussa Lyndon B. Johnsonin kaudella Koskinen avusti Valkoisessa talossa. Myöhemmin hän toimi presidentti Bill Clintonin budjettineuvonantajana. Koskinen kuuluu demokraattipuolueeseen ja hän on johtanut mm. monia Yhdysvaltain liittovaltion virastoja.

Presidentti Barack Obama nimitti Koskisen Yhdysvaltain liittovaltion verohallinnon ylijohtajaksi vuonna 2013.

Lähde: Keskisuomalainen

Suomessa verotulojen osuus bruttokansantuotteesta oli OECD:n arvion mukaan vuonna 2012 noin 43 prosenttia, Yhdysvalloissa vastaava luku oli 24 prosenttia.

Suomen-vierailulla oleva Koskinen suomii myös Yhdysvaltain vanhentunutta veroilmoituskäytäntöä.

– Meillä Yhdysvalloissa on yksi maailman monimutkaisimmista veroilmoituksista. Järjestelmää ei ole uudistettu 30 vuoteen, siihen on vain tehty lisäyksiä. Nykyään juuri kukaan ei ymmärrä järjestelmää täysin, Koskinen sanoo Keskisuomalaiselle.

"Veronkiertoon puututtava hanakammin"

Koskisen mielestä kansainväliseen veronkiertoon tulisi puuttua hanakammin. Hänen mukaansa kansainväliset suuryritykset käyttävät valtavasti rahaa ja voimavaroja verosuunnitelun optimointiin. 

– Selkeämmät säännöt olisivat kaikkien etu ja edistäisivät reilua kilpailua. Nykytilanne hyödyttää lähinnä suurta laumaa verojuristeja, konsultteja ja kirjanpitäjiä, hän sanoo.

Koskisen mukaan yritysverotuksen ongelma on kansainvälisesti se, ettei tieto kulje riittävästi eri maiden verovirastojen välillä. Koskisen mielestä tiedonkulkua eri maiden välillä tulisikin parantaa ja verokäytänteitä yhdenmukaistaa.

Lue myös:

    Uusimmat