Mainos

KSML: Vanhusten perhehoitoa halutaan lisätä – "Yli puolet laitoshoitoa halvempaa"

Yhä useampaa vanhusta hoidetaan tulevaisuudessa perheessä, kertoo Keskisuomalainen. Vanhusten perhehoidon lisääminen on yksi hallituksen kärkihankkeista.

Perhehoidossa olevien vanhusten määrä halutaan jopa kymmenkertaistaa nykyisestä, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön sosiaalipalveluryhmän johtaja Päivi Voutilainen Keskisuomalaiselle.

Vuonna 2014 jatkuvassa perhehoidossa oli 213 vanhusta sekä lyhytaikaisessa perhehoidossa Perhehoitoliiton arvion mukaan noin 400 vanhusta.

Hallitus on muuuttanut perhehoidon lainsäädäntöä nostamalla perhehoidettavien määrän seitsemään sekä lisäämällä perhehoitajien vapaapäiviä. Myös pitkäaikaisen perhehoidon palkkiota korotetaan vähintään 775 euroon kuukaudessa.

Perhehoitoa ja myös omaishoitoa koskevat lakiuudistukset ovat paraikaa lausuntokierroksella. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan heinäkuun alussa.

Keskisuomalaisen mukaan yksi syy perhehoidon lisäämiseen on hoidon edullisuus verrattuna palveluasumiseen tai laitoshoitoon.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitussihteeri Erkki Papunsen mukaan tehostetun palveluasumisen hinta yhtä vanhusta kohden on noin 50 000 euroa vuodessa.

– Perhehoito on enemmän kuin puolet halvempaa, noin 20 000 euroa vuodessa, Papunen kertoo lehdelle.

Perhehoitolakia ollaan nyt uudistamassa toista kertaa vuoden sisällä. Viime vuonna voimaan astuneessa perhehoitolaissa hoidettavien määrä supistettiin neljään henkilöön yhtä hoitajaa kohdenn, mutta nyt hoidettavia saa olla seitsemän perhettä kohti. Sijoittajakunnat päättävät kuitenkin edelleen hoidettavien määrän.

Hallitus aikoo heikentää vanhainkotien ja palveluasumisen hoitajamitoitusta (7.10.2015): 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.