Hoitajaliiton tuore puheenjohtaja huolissaan hoitajamitoituksen laskemisesta: "Äärirajoille venymisiä tulee lisää"

Miten SuPer ry:n uusi puheenjohtaja ratkoisi hoitajapulaa? 8:44
Katso video: Miten SuPer ry:n uusi puheenjohtaja Päivi Inberg ratkoisi hoitajapulaa?

Huomenta Suomessa vieraillut Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin vastavalittu puheenjohtaja Päivi Inberg kommentoi hallituksen soteen kohdistuvia säästötoimia. 

Päivi Inberg pelkää, että hallituksen toimet kääntävät noususuunnassa olleen hoitajien työhyvinvoinnin päälaelleen. Samalla alan vetovoima todennäköisesti laskee. 

SuPerin tekemän kyselyn mukaan lähi- ja perushoitajien työhyvinvoinnissa on tapahtunut myönteistä kehitystä. 

Kokemus työn raskaudesta on vähentynyt merkittävästi, vaikka yli 50 prosenttia vastaajista koki työnsä raskaaksi tai erittäin raskaaksi. Tämä on kuitenkin lähes 20 prosenttia vähemmän kuin aikaisempina vuosina. 

Tuoreen puheenjohtajan Inbergin mukaan positiivisen kehityksen taustalla on edellisen hallituksen tekemä nosto hoitajamitoitukseen. 

Se koettiin todella hyvänä jaksamisen kannalta ja ihmiset kokivat, että he tekevät merkityksellistä työtä, Inberg kertoo. 

Hoitajamitoituksen laskulla tavoitellaan säästöjä 

Hallitus on linjannut hoitajamitoituksen laskemisesta osana sote-alan säästötoimia. Vanhusten ympärivuorokautisen palveluasumisen hoitajamitoitus lasketaan 0,6 työntekijään asukasta kohden nykyisestä 0,65 hoitajasta asukasta kohti. Muutoksella tavoitellaan säästöjä aluksi 45 miljoonaa euroa ja vuodesta 2028 alkaen 119 miljoonaa euroa.

Pelkään pahoin, että kun muutos tulee voimaan, niin tulee lisää äärirajoille venymisiä. Niitä on jo nyt, Inberg sanoo.

Inbergin mukaan muutos voi vaikuttaa pieneltä, mutta sillä on käytännössä suuri merkitys. 

Se tarkoittaa, että kaksi tai kolme hoitajaa puuttuu. Käytännössä koulutettua hoitohenkilökuntaa ei ole niin paljon, Inberg sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat