KRP tutkii epäiltyä terrorismin rahoittamista Oulussa

Keskusrikospoliisin Oulun yksiköllä on tutkittavana Al-Shabaabiin liittyvä terroristiryhmän toiminnan edistämiseen ja rahoittamiseen liittyvä esitutkinta.

Keski-ikäinen somalialaismies mies vangittiin perjantaina syytä epäillä -perusteella Oulun käräjäoikeudessa. Epäilty mies saapui Suomeen viime vuoden syyskuussa. Sorosen mukaan hän on Suomessa ensimmäistä kertaa. 

Järjestöön liittyvän toiminnan epäillään tapahtuneen Somaliassa Galgaduudin läänissä vuosien 2006-2015 aikana, kertoo Poliisi tiedotteessa.

– Tutkinnassa lähdetään siitä, että toiminta on alkanut vuonna 2006. Haastetta tuo se, että epäillyt rikokset ovat tapahtuneet pääasiassa Somaliassa, kertoo tutkintaa johtava komisario Ari Soronen.  

Al-Shabaab on Yhdysvaltojen, Iso-Britannian, Kanadan ja Australian hallitusten terroristijärjestölistoilla sekä YK:n ja Euroopan Unionin pakotelistaama, ja sen tiedetään keränneen varoja esimerkiksi Pohjoismaissa järjestön käyttöön Somaliaan.

Suomen valtiolla ei ole kansallista terroristi- tai pakotelistauksia, vaan Suomi on sitoutunut noudattamaan YK:n ja EU:n määräämiä pakotteita.

Esitutkinta on käynnistetty apulaisvaltakunnansyyttäjän tekemällä päätöksellä. Tutkinnassa on tehty yhteistyötä Suojelupoliisin kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat