KRP: Suomen turvallisuustilanne on muuttunut merkittävästi lyhyessä ajassa – keskeinen tekijä järjestäytynyt rikollisuus

Sisäisen turvallisuuden tilannekuva muuttunut - tämä on tilanne nyt 6:21
Sisäisen turvallisuuden tilannekuva on muuttunut Suomessa: KRP-päällikkö kertoo, mikä tilanne on nyt

Keskusrikospoliisin tutkintaosaston uusi päällikkö, rikosylitarkastaja Heidi Björk kertoi Rikospaikan haastattelussa sisäisen turvallisuuden tilannekuvasta.

– Toimintaympäristömme on merkittävällä tavalla muuttunut aika lyhyessä ajassa, Björk sanoi.

Tähän on vaikuttanut paitsi Ukrainan sota myös järjestäytyneen rikollisuuden toimijakentässä tapahtuneet muutokset, joihin liittyvät suoraan ulkomailta johdetut rikollisryhmät ja katujengit.

– Europolinkin arvion mukaan järjestäytynyt rikollisuus uhkaa Euroopan sisäistä turvallisuutta. Myös Suomessa järjestäytynyt rikollisuus on edelleen yksi keskeinen sisäistä turvallisuutta uhkaava tekijä, Björk totesi.

Björk ei kuitenkaan halua kommentoida sitä, hallitseeko jokin tietty rikollisryhmä tällä hetkellä Suomessa. Hän ei myöskään ota kantaa siihen, onko perinteisten tunnuksellisten liivijengien, ulkomaalaisten jengien ja katujengien välillä menossa jonkinlainen vallan uusjako.

Björk pitää merkittävänä vireillä olevaa rikostiedustelua koskevaa lakihanketta, jonka tarkoituksena on nimenomaan varmistaa, että poliisilla olisi riittävät toimivaltuudet vastata sisäisen turvallisuuden muuttuviin uhkiin ja torjua tehokkaasti esimerkiksi järjestäytynyttä rikollisuutta.

– En näe hankkeessa ongelmia, Björk sanoi.

Björk kertoi haastattelussa lisäksi, että Vantaan kouluampumisen jälkeen poliisi on saanut huolestuneilta kansalaisilta merkittävässä määrin enemmän nettivinkkejä mahdollisista väkivallanteoista.

– Jokainen henkeen ja terveyteen kohdistuva uhkatapaus otetaan poliisissa vakavasti, Björk sanoo.

Katso videolta Heidi Björkin koko haastattelu Rikospaikassa.

Lue myös:

    Uusimmat