Uutta tietoa: Toinen Airiston Helmi -tapauksen vangituista on pikkukaupungin johdon ex-autokuski – "Tuskin on kyennyt liikuttelemaan miljoonia"

Mitä tiedämme nyt KRP:n suuroperaatiosta Turun saaristossa 1:25

Viime viikonloppuna tehdyn Turun saariston suuroperaation aikana pidätettiin kaksi miestä. Toisen jäljet johtavat pieneen virolaiseen Paiden kaupunkiin.

Oikeudessa suuren paperikasan taakse verhoutunut 51-vuotias virolaismies vangittiin tiistaina syytä epäillä-perusteisesti epäiltynä muun muassa törkeästä rahanpesusta. Toinen, 36-vuotias venäläismies, vangittiin samoin perustein.

Kaupunginjohtajien autokuski

Virossa Airiston Helmi -tapausta on seurattu mielenkiinnolla. Hieman vajaan 10 000 asukkaan Paidessa ilmestyvä Järva Teataja kertoo virolaismiehen värikkäästä taustasta.

Lehden mukaan vangittu on Boriss Iljitsov. Mies tuli ensimmäistä kertaa valokeilaan aloitettuaan vuonna 1997 työt keski-Virossa sijaitsevan Paiden silloisen kaupunginjohtajan Tõnis Kõivun autonkuljettajana.

Lehden haastattelemat paidelaiset muistavat lempinimellä Borka kulkeneen miehen kultahampaisena ja monessa mukana olleena veikkona.

Ennen autonkuljettajan pestiään mies muun muassa myi Saksasta ja Hollannista itse tuomiaan autoja.

Mukava heppu

Järva Teatajan mukaan Iljitsov sai töitä kaupungin palkkalistoilta ennen kaikkea erinomaisten ihmissuhdetaitojensa ja auto-asiantuntemuksensa vuoksi. Hän oli kuljettajana myös kolmelle seuraavalle kaupunginjohtajalle. 

Vuonna 2011 Borka otti perheen kainaloonsa ja muutti Suomeen. Hieman tätä aikaisemmin Boriksen veli perheineen oli ostanut laivaliput samaan suuntaan.

Lehti kertoo, että molemmat perheet olivat ainakin aluksi tiukasti mukana jehovantodistajien toiminnassa Turun seudulla.

Lehden haastattelemat Paiden kaupungin entiset työntekijät kertovat tarinansa nimettöminä, koska eivät halua tulla netin hakupalveluiden kautta sotketuksi rahanpesuskandaaliin.

"Tuskin on kyennyt liikuttelemaan miljoonia"

Iljitsovin entiset työtoverit kuvailevat häntä jopa hieman yksinkertaiseksi mieheksi, joka ei esimerkiksi oppinut koskaan kunnolla viroa. Muutenkaan kommentit eivät imartele.

– Tuskin hän on kyennyt liikuttelemaan miljoonia ja ostamaan yhtään saarta. Puhumattakaan Venäjän vakoiluorganisaatioiden kanssa pelehtimisestä.

Iljitsov oli lehden tietojen mukaan todella tekemisissä Airiston Helmi Oy:n kanssa. Mies oli käynyt entisessä kotikaupungissaan värväämässä työntekijöitä yritykselle. Hyvällä menestyksellä.

Paikallisten tietojen mukaan Boriss oli Airiston Helmessäkin tavallinen juoksupoika ja autokuski. Ei suinkaan rahamies tai johtaja.

Järva Teataja kirjoittaa, että monet miehen tunteneet sanovat kuin yhdestä suusta, että alkuviikosta vangittu Iljitsov on Airiston Helmi-jutussa ainoastaan haikaloille syötetty pikkutekijä.

Todellinen suursaalis on muualla.

Lue myös:

    Uusimmat