Mainos

KRP ja Supo selvittävät suomalaisen ISIS-taistelijan itsemurhaiskun todenperäisyyttä

Keskusrikospoliisi ja Suojelupoliisi yrittävät tiedustelutiedoilla selvittää, pitääkö uutinen suomalaisen Isis-taistelijan itsemurhaiskusta paikkansa. KRP:stä mukana on muun muassa kokeneita it-maailmaan perehtyneitä rikostutkijoita.

– Yritämme nyt omia väyliämme pitkin kerätä tietoa ja selvittää uutisen todenperäisyyttä. En sinänsä epäile, etteikö se voisi pitää paikkansa, mutta aukottomaksi näytöksi se ei riitä, tutkinnanjohtaja Olli Töyräs keskusrikospoliisista sanoo.

– Jos tieto pitää paikkansa, kyseessä on ensimmäinen suomalainen itsemurhaiskijä, sanoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Jyri Rantala.

Monet Isis-uutisia välittävät Twitter-tilit jakoivat viikonloppuna Isisin arabiankielistä tiedotetta, jossa kerrotaan, että pakistanilaistaustainen porilaismies Abu Hurayra al-Finlandi olisi ajanut räjähteillä lastatun Hummer-ajoneuvon shiialaisten kasarmiin. Isku tehtiin lähellä Baijin kaupunkia Pohjois-Irakissa.

– Tämänkaltaisten iskujen mahdollisuus on olemassa, kun Suomesta osallistutaan konfliktialueen väkivaltaiseen toimintaan, Rantala sanoo.

Poliisissa seurataan tarkasti nyt sitä, tuleeko asiaan liittyen julki mahdollisesti Isiksen video- tai muuta kuvamateriaalia.

– Porilaismiehen olinpaikkaa ei ole pystytty varmistamaan missään vaiheessa. Suomessa hän ei kuitenkaan ole ollut. Ongelma tässä on se, että millään maalla ei ole toimivia viranomaisyhteyksiä Syyriaan, Töyräs sanoo.

Epäiltynä myös Suomessa

Isiksen riveihin Syyriaan Porista viime syksynä lähtenyttä, hieman yli 20-vuotiasta nuorta miestä epäillään Suomessa terroristisissa tarkoituksessa tehdystä laittomasta uhkauksesta.

Taistelijanimeä Abu Hurairah Finlandi käyttävä mies on lähettänyt sähköpostin välityksellä väkivaltaisia uhkauksia muun muassa perussuomalaisten johtaville poliitikoille ja Suomen hallitukselle.

KRP on vuoden alusta alkaen tutkinut mieheen liittyvää rikosepäilyä.

– Vaikka rikosnimike on laiton uhkaus, kyse on käytännössä terrorismirikostutkinnasta, Töyräs sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.