Mainos

KRP epäilee: Venäjän omistamia arvokiinteistöjä myytiin alihintaan – petoksella saadut miljoonat siirrettiin piiloon Sveitsiin

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen Venäjän federaation kiinteistökauppoja koskevan rikostutkinnan. Tutkinnan perusteella kahta espoolaismiestä epäillään törkeästä petoksesta tai rahanpesusta. Samasta rikoskokonaisuudesta epäillään myös kolmea muuta miestä. KRP epäilee, että Venäjän omistamat kiinteistökohteet arvioitiin alihintaisiksi ja myytiin espoolaisyhtiölle markkinahintaa tuntuvasti halvemmalla hinnalla. 

Venäjän federaatio myi toukokuussa 2012 vaihtokaupalla 58 arvo-alueilla sijainnutta kiinteistökohdettaan pääkaupunkiseudulla ja hankki tilalle toimistotalon Lauttasaaresta.

Venäjän federaatio luovutti kiinteistökohteet espoolaiselle yhtiölle, joka puolestaan osti ja luovutti Venäjän federaatiolle vaihtokaupassa Kevan toimistotalon Lauttasaaresta.

Espoolainen yhtiö myi samana päivänä kiinteistökohteet eteenpäin toisen oman yhtiönsä kautta suomalaisille kiinteistökauppaan erikoistuneille yhtiöille.

Keskusrikospoliisi epäilee, että espoolaisyhtiön johtaja ja hänen poikansa olivat osallisena Venäjän federaatioon kohdistuneeseen törkeään petokseen tai pesivät rikoksella hankittua hyötyä.

Samasta rikoskokonaisuudesta epäillään myös Suomessa toimivaa lakimiestä, kiinteistökohteiden arvioijaa ja Venäjän kiinteistöyhtiön Suomen tytäryhtiön tuolloin toiminutta johtajaa.

Keskusrikospoliisi epäilee, että Venäjän omistamat kiinteistökohteet arvioitiin alihintaisiksi ja ne myytiin espoolaisyhtiölle markkinahintaa tuntuvasti halvemmalla hinnalla.

Varat siirrettiin Sveitsiin

Espoolaisyhtiö puolestaan myi kiinteistömassan eteenpäin markkinahinnalla. Espoolaisyhtiön johtaja siirsi markkinahinnan ja alihinnan erotuksesta noin 4,5 miljoonaa euroa Sveitsissä toimivan konsulttiyhtiön pankkitilille kauppaa seuraavana päivänä.

Esitutkinnan mukaan Sveitsissä toiminut konsulttiyhtiön johtaja jakoi varat kiinteistökauppaan osallistuneiden kesken.

Venäläisen kiinteistöjohtajan osuus oli noin 2,9 miljoonaa euroa, josta noin 15 prosenttia siirrettiin Suomessa toimivan lakimiehen sveitsiläiselle pankkitilille.

Sveitsiläisen konsultin osuus oli noin 5 prosenttia. Espoolaisyhtiön johtajan pojan sveitsiläiselle pankkitilille siirrettiin noin 1,5 miljoonaa euroa.

Venäläisen ulkomaisia kiinteistöjä ulkomailla hallinnoineen yhtiön tuolloinen johtaja on tunnustanut järjestelyt Venäjän viranomaisten suorittamassa esitutkinnassa ja hänet on tuomittu neljän vuoden ehdottomaan vankeuteen Venäjän federaation presidentin hallintoon kohdistuneesta törkeästä petoksesta.

Esitutkinnan perusteella Suomessa tehdyn kiinteistökaupan toimintamalli oli ensimmäinen laatuaan ja Venäjän omistamia kiinteistökohteita oli tarkoitus myydä samalla tavalla myös muissa valtioissa.

Rikoksesta epäillyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Keskusrikospoliisi on tehnyt asian tutkimiseksi tiivistä yhteistyötä Venäjän ja Sveitsin viranomaisten kanssa.

Esitutkintapöytäkirja on toimitettu asianosaisille loppulausunnon antamista varten, minkä jälkeen juttu siirtyy syyteharkintaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.